Det tog några dagar av tal om “absolute power” och “total authority” sedan hade Donald Trump lärt sig i alla fall den delen av den amerikanska konstitutionen – presidenten bestämmer inte över när delstaterna ska öppnas eller stängas. Det gör delstaternas guvernörer.

Trumps “flip-floppande” fortsätter. Ena dagen hävdar han bestämt att han, och bara han, bestämmer.

Maktfördelningsprincipen

Närvarande reportrar försöker att få landets president att förstå att han har fullständigt fel. Maktfördelningsprincipen är en viktig, bärande del av de flesta demokratier, så även den amerikanska. I korthet går den ut på att ingen ska ha absolut makt. Det finns en lagstiftande makt, politiker, en dömande makt, rättsväsendet och så vidare. När det handlar om pandemier och det som är aktuellt här så bestämmer delstaternas guvernörer.

Donald Trump hävdar, upprepade gångar att han har makten, trots reportrarnas invändningar och upprepade frågor.

Ett dygn senare

Några dygn senare så har uppenbarligen någon informerat Trump att han har fel, fullständigt och utan minsta tvekan fel. Nu är det en mer statsmannalik Trump vi ser, mer ödmjuk och mer nedtonad. Han uttrycker sig också annorlunda. Huvudsakligen därför att han läser innantill.

Konstitutionen

Kom nu ihåg att landets president svärs in och i den eden så lovar den folkvalde att han ska följa och försvara konstitutionen. Trots att Trump nu varit president i flera år så har han inte lärt sig den amerikanska grundlagen vilket är minst sagt oroväckande, inte minst när han tror sig ha långt mera makt än vad som de facto är fallet.


Anmäl dig till Mackens Nyhetsbrev


Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad. Anmäl dig här