Det här är den märkliga historien om en telefon, Escobar Fold, som en del teknikskribenter och influencers har visat upp men som är en Samsung Fold som klätts i lite guldfolie och ett snyggt märke.

Escobar Fold 1 lanserades i december förra året och såldes på nätet. Enligt uppgifter i en intervju med DI Digital så skulle närmare 1000 telefoner ha sålts men pengarna fryste inne efter en tvist med Klarna.

Tre dagar efter lanseringen av Escobar Fold 1 – en vikbar smartphone – stoppades onlinehandeln av Klarna. Nu kräver den svenske vd:n för Pablo Escobar Inc att betaljätten släpper de 4 miljoner kronor som påstås ha frysts.

DI Digital

Ny modell

Klarna krävde bevis på att telefoner skickats ut till kunderna. Kort efter detta så lanserade Escobar Inc. Escobar Fold 2 – en ny uppdaterad modell. En av dem som beställt Escobar Fold 1 var teknikskribenten Marques Brownlee. Han fick nu aldrig någon Escobar Folder 1, som han hade beställt i december förra året. Trots det så gjorde han en ny test lite senare och beställde Escobar Fold 2, den nya modellen. Den dök inte heller upp men bara fyra dagar efter ett inlägg på Youtube där han berättade om Escobar Fold så dök en telefon upp, den nya modellen. I medföljande information fick Marques Brownlee veta att hans order uppgraderats utan extra kostnad.

Nåväl – nu hade han faktiskt en Escobar Fold 2, den senaste modellen. Fast någon ny, egen telefonmodell visade det sig ju att det inte var. Skrapades plastfilmen av så dolde sig en Samsung Fold under klistermärkena.

Svenska M3 skrev om Escobar Fold 1 och att den såg ut att vara en klon av kinesiska Royole Flexpai. Så här i efterhand visar det sig att M3 prickade mer än rätt – det var faktiskt en Royole Flexpai med klistermärken på. CNet däremot svalde betet och skrev långt och utförligt om företaget och dess vikbara telefon.

Versus publicerade någon slags test, gav Escobar Fold 1 73 poäng. Digital Trends publicerade utan omsvep Roberto Escobars uttalanden där han tvärsäkert slog fast att han skulle slå alla, inklusive Apple:

“I have told many people that I would beat Apple and I will. I cut the networks and retailers, to sell to customers phones that can fold for only $349, phones which in stores cost thousands of dollars by Samsung and others. This is my goal, to beat Apple, and by doing it myself like I always have,” Escobar told Digital Trends.

Digital Trends

Mobility Arena skrev, en grupp för Escobar Fold 1 fans skapades på reddit och The Telegraph skrev också och om att Roberto Escobar nu skulle stämma Apple på 30 miljarder, oklart varför eller på vilka grunder. För CNN berättade den svenska VD:n Olof Gustafsson att Escobar Fold 1 var gjort av en av speciell plast som bara kunde förstöras om du försökte att elda upp telefonen.

Anna Anka, en av de svenska hollywwodfruarna gjorde reklam för den nya telefonen. Videor som nu snabbt städats bort. Den officiella hemsidan är fortfarande upp och här finns lättklädda modeller som slår sönder Samsungtelefoner.

Escobar Inc

Några nya telefoner var det alltså inte. Plastfilm och klistermärken däremot.


Anmäl dig till Mackens Nyhetsbrev


Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad. Anmäl dig här