Solna Tingsrätt har dömt en kvinna för grovt förtal sedan hon pekat ut en känd komiker och skribent för att ha våldtagit henne. Kvinnan döms till dagsboten, villkorlig dom och ett skadestånd på 50 000 kronor.

Domen kommer som en del i #metoo där män pekades ut som skyldiga till övergrepp. Kvinnan publicerade sin berättelse och sina uppgifter i en stängd grupp på Facebook men tingsrätten anser ändå att det är grovt förtal  då gruppen hade närmare 600 medlemmar.

Kvinnan och mannen hade en relation omkring åren 2015–2016. Vid ett tillfälle hösten 2017 gjorde kvinnan ett inlägg i en hemlig Facebookgrupp i vilket hon namngav mannen och uppgav att han under ett års tid hade utsatt henne för sexuella övergrepp. Facebookgruppen hade i vart fall omkring 600 medlemmar. Ungefär vid samma tid gjorde hon även en polisanmälan mot mannen. En förundersökning inleddes med anledning av anmälan, men efter ungefär ett halvår lades den ner. I såväl traditionella som sociala medier rapporterades det från hösten 2017 om att det fanns tre olika kvinnor som hade polisanmält mannen för sexualbrott. Åtalet för grovt förtal mot kvinnan avser enbart det inlägg som kvinnan gjorde i den hemliga Facebookgruppen.

Solna Tingsrätt

I en tidigare dom så fälldes skribenten Cissi Wallin för att ha förtalat den förre Aftonbladet-medarbetaren Fredrik Virtanen. Även den domen kan kopplas till händelserna runt #metoo.


Anmäl dig till Mackens Nyhetsbrev


Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad. Anmäl dig här