Jag hoppar över alla nyheter om hur hårt Corona-viruskrisen slår mot företag. Det blir för mycket och jag är djupt orolig för mitt eget företag men det som sker nu ligger utanför min kontroll. Jag gör det jag kan göra och sedan flyr jag.

Jag kan och orkar inte ta in allt. Det blir för mycket och jag scrollar extra snabbt förbi tvärsäkra uttalanden av typen “ett företag som inte överlever i 14 dagar är ändå konkursmässigt”. Jag vet hur många småföretagare har det och jag vet också att den som visste någonting om moms, skatter, löner och andra utgifter inte skulle kasta ur sig den typen av uttalanden. Den som kan räkna inser också att en verksamhet som går nära ned till noll vad gäller intäkter, närmast över en natt, inte lär ha en buffert för veckor eller månader.

Småföretag

Så jag scrollar snabbt förbi i vetskapen att som vanligt så finns det massor av “experter” därute som vet allt, till och med hur jag och andra småföretagare ska driva våra företag.

Gnäller jag?

Nej, men jag är orolig och visst finns det värre, större problem men som sagt, jag klarar inte av att greppa allt.

Kändisar

Jag noterar också att tydligen är kändisar mer värda än gamla, multisjuka och de som tillhör riskgrupperna. I alla fall i kvällstidningarnas nyhetsrapportering. Det är som vanligt på mediafronten med andra ord. De gamla, pålitliga “rävarna” gör det de brukar – levererar sakliga, väl underbyggd information. Det de alltid har gjort. Jag hittar min information hos BBC, New York Times, Washington Post, Sveriges Television, Sveriges Radio, Svenska Dagbladet och Dagens Nyheter. När det gäller Dagens Nyheter hoppar jag över ledarsidan. Peter Wolodarski tycks har bränt topplocket på riktigt.

Jag scrollar också snabbt i mitt flöde i sociala medier. Det blir för mycket, för mycket kritik, för mycket väljande och vrakande bland experter som bekräftar de egna åsikterna, för mycket oro och för mycket tvärsäkerhet. Det blir för mycket så jag flyr.

Flyr kanske är fel ord. Jag läser, tar till mig men filtrerar hårt så det kanske är ett bättre ord, filtrerar.

Flyr

Fast lite flykt är det allt. Det är en flykt in i dataspelens värld, filmernas och tv-seriernas värld blandat med ljudböcker. Jag konsumerar stora mängder kultur.

Kultur är räddningen när det blir lite för mycket.

Jag hoppar över Donald Trumps presskonferensen också. De har utvecklats till en uppvisning i dumhet med en president som anser att hans “känsla” väger tyngre än utbildade experter.  Trumps ego tycks inte ha några gränser och hans “känsla” resulterar i att han säger mot sina egna experter, avfärdar vetenskap och beprövad forskning, ljuger för det amerikanska folket och utlovar både vaccin och läkemedel. Allt för att dölja den egna administrationens tillkortakommanden för USA har vaknat sent, alldeles för sent men det är ett ansvar som landets president inte tänker ta på sig. Så han står där i talarstolen och avfärdar journalisternas frågor, svarar hånfullt och kallar presskåren för odugliga lögnare.

Detta är Trumps första riktiga kris och bara hans mest inbitna supportrar kan påstå att han klarar av att leda landet.

Spel

Nej, då är det roligare med spel, böcker och tv.

Så jag flyr, lite, när det blir för mycket.


Anmäl dig till Mackens Nyhetsbrev


Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad. Anmäl dig här