Alla serier stoppas, SHL, SDHL, Hockeyallsvenskan och Hockeyettan. Inga segrare koras, inga kval spelas klart – ingen vinner och det är verkligen bara förlorare i detta beslut men ändå så är det nödvändigt och logiskt.

Det är nödvändigt därför att sport är något vi samlas runt och det är det sista vi ska göra just nu, samlas. Alternativet hade varit att fortsätta att spela inför tomma läktare med i stort bara kostnader för alla inblandade lag och det vill ingen. Lägg också till att spelarna, de som ska ut på isen hade kunnat exponeras för viruset. Det är samlingar, grupper av människor som utgör en risk och med vilken rätt kan vi kräva att idrottsutövare ska riskera sin hälsa när vi slipper och kan sitta hemma i tv-soffan?

Då återstår bara att avsluta säsongen, stanna där vi är och sedan starta om på nytt nästa säsong. Därmed spelas inga kval, ingen kan kvalificera sig för spel i en högre serie eller flyttas ned.

Utöka

Visst, vi skulle kunnat utöka SHL, släppa in två nya lag men vilka lag då?

Björklöven och Modo som gör om upp om en plats, eller något av de kvarvarande lagen i kvalserien, eller?

Det är här problemet sitter – regelverket har en klar väg upp till SHL. Det finns ingen nödplan, ingen annan väg – en väg, att spela om det.

Jag lider med Modo och Björklöven. Speciellt med de senare som slog poängrekord i Allsvenskan och som verkligen förtjänar en plats i SHL men som inte hann spela sig till platsen. När säsongen blåstes av stod det 1-1 i matcher mellan Löven och Modo. Kvar i kampen om platserna i SHL finns Modo, Björklöven, Leksand, Oskarshamn, Timrå och fler lag. Det går inte att skapa sportslig rättvisa, inte ens genom att ge Björklöven och Modo varsin gratisplats.

På damsidan var HV71 överlägsna med sin 99 poäng i grundserien och de startade finalserien med att vinna borta mot Luleå. De blir inte heller mästare nu.

Luleå vann grundserien men kan inte ställa upp LeMat-pokalen i omklädningsrummet trots det. De har inte spela om den.

För det är där resonemanget börjar och slutar. De har inte spela om det och det är trots allt det hockeyn går ut på.

Hockeysäsongen är över – ingen vann.


Anmäl dig till Mackens Nyhetsbrev


Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad. Anmäl dig här