Notiser i macOS är en pest, en pina och en funktion som mest är i vägen och nu har jag fått nog. jag vill inte ha notiser som lägger sig över viktiga funktioner, som ligger kvar alldeles för länge och som är i vägen. Det här fungerar inte Apple!

Grundproblemet med notiser i macOS är två:

  • De visas på helt fel ställe
  • De ligger kvar alldeles för länge

Placeringen är helt misslyckad, uppe i högra hörnet sträcker de sig långt in på skärmen. Så långt in att de täcker alla funktioner i ett öppet program. de täcker ikoner i din webbläsare, knappar i andra program – notiserna är i vägen och det är fullständigt obegripligt att Apple inte lyssnar och inte ger oss en möjlighet att flytta ned dem några centimeter.

Notiserna ligger dessutom kvar alldeles för länge.

Misslyckad

Notiser i macOS är ett tydligt och talande exempel på att funktion och design hänger ihop. Funktionen är det inget fel på. Notiser visar information som kan vara viktig för användaren. Designen däremot gör att funktionen är helt misslyckad.

Något som fungerar enkelt, smidigt och elegant i iOS, på en liten skärm, fungerar inte alls i macOS – på en stor skärm. Du kan ju tycka att på en stor skärm så borde det finns fler platser att lägga notiser på en på ett ställe där funktionen lägger sig över viktiga funktioner i de program som användaren kör.

Då jag har en Apple Watch på handleden och nästan alltid har min iPhone i närheten så går jag tillbaka till tiden då notiser inte fanns i macOS.

iMac

Problemet är inte lika påtagligt i min iMac 5K därför att där är upplösningen så stor att notiser inte når ut till de program jag jobbar med. Undantaget då jag jobbar i helskärmsläge. I min macBook pro däremot så är notiserna i vägen.

Därför har jag slagit av dem, helt, vilket i min värld är ett bevis på hur misslyckad funktionen och designen är.


Anmäl dig till Mackens Nyhetsbrev


Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad. Anmäl dig här