70 är det nya 50 analyserade Amelia Adamo och la till att hon minsann tänker fortsätta att leva sitt liv som hon alltid har gjort. +70 är vår tids rebeller – till och med i Corona-tider.

Det är de äldre som borde ha erfarenhet, sans och vett. Nu är det precis tvärtom. Vi som inte passerat 70-strecket stannar hemma, minskar vårt sociala umgänge – för att de som ligger i den äldre riskgruppen inte ska drabbas. Problemet är att de som finns där, i riskgruppen, inte bryr sig utan de gör som de alltid har gjort, som de är vana och ingen ska komma och säga åt dem vad de får och inte får göra.

– Vi kommer att tvingas att lagstifta, annars kommer de aldrig att lyssna, konstatera gode vännen när ämnet kom på tal.

Han hade precis pratat med sin svärmor som konstaterade “kommer det så kommer det”. Det var inte mer med det och dö ska alla göra.

Tro nu inte att detta gäller alla. Det finns de som inser allvaret och som isolerat sig för att inte bli smittade och riskera att belasta vården men som grupp betraktat så är detta vår tids rebeller. Regeringen vände sig till slut till deras egna, pensionärsorganisationerna.

Rätt

Ameila Adamo har dessutom rätt. Dagens 70-åringar är piggare, friskare och rappare i steget än tidigare generationer. Bättre arbetsförhållanden, färre som röker och allmänt en bättre folkhälsa har gjort att vi är friskare och piggare högt upp i åldrarna. I Sverige röker runt 11 procent vilket kan jämföras med genomsnittet inom EU som ligger på 23 procent. Vi har en god sjukvård, ett bra socialt nätverk och det gör att +70 har råd att vara rebeller, tror de. För med stigande ålder kommer en del krämpor, lite sämre blodtillförsel, lite sämre lungkapacitet och en sjukdomar som i det här sammanhanget gör att riskerna ökar dramatiskt. Du tillhör inte en riskgrupp om det faktiskt inte finns en risk.

Fast det struntar många av +70 i. De är de nya 50, kommer det så kommer det och som sagt – vi ska alla dö.

 


Anmäl dig till Mackens Nyhetsbrev


Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad. Anmäl dig här