Telefonen ringer, jag lyfter luren utan att titta på numret, vem som ringer. En mansröst presenterar sig snabbt som polis med tillägget att jag inte har gjort något, inte är misstänkt för något. Jag kan vara helt lugn. Sedan sjunker resten av det han sagt in – han ringer från Palmeutredningen.

Innan han berättar vad han vill så vill han försäkra sig om att han fått tag på rätt person. Jag får backa bandet, bekräfta ett byte av efternamn för en herrans massa år sedan. Jag valde att ta ett gammalt släktnamn, Winterkvist, som annars inte skulle ha gått att ta. Sverige ändrade sina namnlagar den gången och du skulle inte kunna ta ett gammalt släktnamn längre. Det var jag eller min pappa som kunde göra det, sedan skulle det enligt de nya lagarna vara stopp. Så, jodå, jag hade bytt namn. Mitt yrkesliv rekapitulerades och det landade i mitt tidigare yrke som journalist. När han fått allt bekräftat, att han pratade med rätt person så framförde han sitt ärende om en alldeles specifik händelse.

Jag letade febrilt i minnet tills han ställde en uppföljande fråga och det gjorde att jag snabbt kunde avfärda det hela. Den händelsen han frågade efter hade aldrig hänt, i vart fall hade det inte hänt mig. Det var uppenbart att han följde upp ett inkommet tips som nu snabbt kunde avfärdas. En händelse som skulle följas upp och som nu kunde avskrivas.

Utredning

En av de frågor jag fick var om jag hade något att tillföra utredningen, om jag hade någon mer information. Det hade jag inte även om jag plöjt rättegångsprotokoll, läst de öppna delarna av utredningen som finns att läsa precis som massor av journalister gjort före och efter mig. Palme-mordet är om ouppklarat och jag läste de handlingarna precis som jag läste igenom det som fanns att läsa gällande en del andra grova våldsbrott i tidningen Norra Västerbottens spridningsområde. Det är det du gör som journalist, eller det jag gjorde. Min gissning är att det finns en närmast oändligt lång rad journalister som gjort samma sak – plöjt allt det som finns att lösa om världens största brottsutredning. Jag hittade ingenting av värde, inte utöver att jag kunde avfärda många av de knäppgökar och privatspanare som vävt sina egna konspirationer, mer eller mindre komplicerade. Några byggde bland annat på att ett vakthavande befäl angivit fel klockslag på en rapport. De enkla förklaringarna som att klockan gått fel eller att polismannen sett fel avfärdades. Det är klart att polismannen medvetet skrivit fel. Varför fattade jag aldrig. Det finns massor av den typen av märkliga antaganden bland alla dessa privatspanares teorier om vem som mördade Olof Palme.

Läggs ned

Nu meddelar åklagaren, Christer Petersson, att det antingen blir ett åtal eller att utredningen läggs ned före sommaren. Efter 34 år kanske vi äntligen får att slut, ett avslut och det mesta talar för att utredningen läggs ned och att den som misstänks är avliden. Vi åtalar inte döda människor i Sverige som bekant och hade en misstänkt funnits i livet så hade vi sett ett anhållande. Åklagare uttalar sig normalt sett inte på det här sättet nämligen om de inte har ordentligt på fötterna.

Mordet på landets statsminister är en sådan händelse då vi för alltid kommer ihåg exakt var vi var och vad vi gjorde. Jag hade precis vaknat, slog på tv:n för att äldste sonen, då några år gammal, ville se morgon-tv. Det ordinarie programmet hade bytts ut mot extra nyhetssändningar. Det var några minuter kvar tills sändningen skulle starta och texten på tv:n förkunnade “Ordinarie sändningar inställda med anledningen av mordet på Olof Palme”. Jag kommer inte ihåg om det var Rapport eller Aktuellt som sände. Orden på skärmen hade svårt att tränga in och det tog ett tag innan jag rent intellektuellt kunde ta till mig budskapet. När Ewonne Winblad uppenbart skakad redogjorde för vad som hänt sjönk det in men ändå inte. Landets statsminister hade skjutits ned i centrala Stockholm efter ett biobesök.

Jag hade träffat Olof Palme några gånger i jobbet som journalist och fotograf. Jag hade fotograferat hans tal, hans fötter och hans gester. Två saker slog mig när jag träffade honom första gången, att han var ganska kort och att han hade ett rätt löst handslag. Utöver det, möten i jobbet, några få gånger, hade jag ingen aning om vem han var utöver den mediala bilden av politikern Olof Palme.

Nu säger åklagaren att det antingen blir ett åtal eller att utredningen läggs ned, efter 34 år.


Anmäl dig till Mackens Nyhetsbrev


Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad. Anmäl dig här