Schweiziska Crypto skickade data från 120 länder vidare till amerikanska CIA i över 50 år. Hemlig underrättelseinformation skickades vidare från företaget som har svenska kopplingar.

Den svenska uppfinnare och entreprenören Boris Hagelin flydde via Norge till USA under andra världskriget ich gjorde då affärer med den amerikanska militären då Hagelin sålde krypteringsutrustning. Boris Hagelin drog vidare till Schweiz där han startade Crypto AG. Schweiz var en förutsättning för att Hagelin skulle kunna sälja sina krypteringslösningar mera fritt. de svenska neutralitetslagarna satte hinder i vägen annars men i Schweiz gick det att starta upp ett bolag i branschen.

Hela historien nystades upp redan 2016 i Sixten Svenssons bok. Då fick uppgifterna ingen större uppmärksamhet, förrän nu då Washington Post publicerat uppgifterna.

Länkar

 


Anmäl dig till Mackens Nyhetsbrev


Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad. Anmäl dig här