Matchen fick namnet “Miracle on Ice” och den är lika klassisk som ikonisk. Ett gäng collegespelare, amatörer, ställdes mot världens bästa ishockeylag – det röda Sovjetunionen. Platsen är OS i Lake Placid och det är semifinal – Sovjetunionen mot Ryssland.

Det var under det kalla kriget ich de sovjetiska ishockeyspelarna hade gjort som de alltid gjorde – legat isolerade på träningsläger i månader innan OS. De enda som varit nära att rubba Sovjetunionen var Kanada och NHL-proffsen men de hade också förnedrats av den röda maskinen. Några månader före OS så möttes ett stjärnlag från NHL Sovjetunionen och förlorade med 6-0.

Lagen

Sovjetunionen hade världens bästa målvakt Vladislav Tretiak i mål och resten av laguppställningen är en rad kända och fruktade namn i ishockeyvärlden. Världens bästa backpar – Fetisov och Kasatonov, veterankedjan Petrov, Mikhailov och Kharlamov. I laget fanns även de nya, kommande stjärnorna Krutov och Makarov. Sovjetunionen spelade ishockey närmast maskinellt, extremt disciplinerat och varje spelare visste exakt var de andra i laget fanns på isen. Timmar, veckor och månader av träning där spelarna levde isolerade på en militärbas utanför Moskva utan kontakt med familj och vänner. Deras tillvaro handlade om en sak, ishockey och de flesta av dem var militärer, avlönade av staten för en sak – vinna ishockeymatcher.

Ingen, utom den amerikanske tränaren Herb Brooks och hans lag USA trodde att de skulle kunna vinna. Taktiken var dessutom dödsdömd, enligt alla experter. Det amerikanska laget skulle åka sönder ryssarna, åka lika mycket och mer och slå Sovjetunionen med deras egna medel, teknik och skridskoåkning. NHL försökte besegra Sovjetunionen fysiskt och blev förnedrade. Ryssarna var lika stora, om inte större och de var starkare. NHL-proffsen försökte skrämma ryssarna. Det gick inte. Fetisov och Kasatonov, för att ta två exempel, var stöpta i samma form, 185 cm och 98 respektive 96 kilo. Du skrämmer inte såna killar och dessutom – alla i det ryska laget kunde åka skridskor och deras hockey byggde på ytor, fria isytor, inte på att åka runt och jag spelare att tackla.

Studerat

Herb Brooks hade studerat varje enskild spelare i det ryska laget och han hade tillbringat timmar, veckor och månader med att gå igenom olika upplägg, olika strategier för att slå ryssarna. Han byggde sitt lag efter det, inte efter statistik på vilka spelare som gjort mest poäng. Herb Brooks letade efter spelare som kunde underkasta sig hårdare träning än de flesta orkar med och som hade rätt attityd, rätt inställning. Brooks visste också att det inte gällde att slå ryssarna i flera matcher. det räckte att ta sig vidare till slutspelet och sedan slå ut ryssarna i en enda match. I träningsmatchen inför OS vann ryssarna med 10-3. Under OS turneringen spelade USA även mot Sverige och Sverige var det enda laget som inte förlorade – matchen slutade 2-2. USA kvitterade med med 27 sekunder kvar sedan de tagit ut sin målvakt. Utan den kvitteringen hade USA aldrig nått slutspelet.

Matchen

Resten är som det brukar heta historia. USA mötte Ryssland i semifinalen, Finland mötte Sverige i den andra semifinalen. Det var den här matchen som Herb Brooks hade tränat laget för i månader. En enda match, en enda chans att slå världens bästa ishockeylag. Efter bråk om tv-tider fram ich tillbaka så sändes aldrig matchen direkt i USA. Den spelades in och sändes i efterhand så den amerikanska tv-publiken fick inte uppleva “Miracle on Ice” live och direkt.

USA
Nr Pos. Namn Ålder Hemstad College
30 G *Jim Craig 22 North Easton, MA Boston U.
3 D *Ken Morrow 23 Flint, MI Bowling Green
5 D *Mike Ramsey 19 Minneapolis, MN Minnesota
10 C *Mark Johnson 22 Madison, WI Wisconsin
24 LW *Rob McClanahan 22 Saint Paul, MN Minnesota
8 RW *Dave Silk 21 Scituate, MA Boston U.
6 D Bill Baker (A) 22 Grand Rapids, MN Minnesota
9 C Neal Broten 20 Roseau, MN Minnesota
23 RW Dave Christian 20 Warroad, MN North Dakota
11 RW Steve Christoff 21 Richfield, MN Minnesota
21 LW Mike Eruzione (C) 25 Winthrop, MA Boston U.
28 RW John Harrington 22 Virginia, MN Minnesota-Duluth
1 G Steve Janaszak 22 Saint Paul, MN Minnesota
17 D Jack O’Callahan 22 Charlestown, MA Boston U.
16 C Mark Pavelich 21 Eveleth, MN Minnesota-Duluth
25 LW Buzz Schneider 25 Grand Rapids, MN Minnesota
19 RW Eric Strobel 21 Rochester, MN Minnesota
20 D Bob Suter 22 Madison, WI Wisconsin
27 LW Phil Verchota 22 Duluth, MN Minnesota
15 C Mark Wells 21 St. Clair Shores, MI Bowling Green
Soviet Unionen
No. Pos. Name Age Hometown Professional club
20 G *Vladislav Tretiak 27 Orudyevo CSKA Moscow
2 D *Viacheslav Fetisov 21 Moscow CSKA Moscow
7 D *Alexei Kasatonov 20 Leningrad CSKA Moscow
16 C *Vladimir Petrov 32 Krasnogorsk CSKA Moscow
17 LW *Valeri Kharlamov 32 Moscow CSKA Moscow
13 RW *Boris Mikhailov (C) 35 Moscow CSKA Moscow
19 RW Helmuts Balderis 27 Riga CSKA Moscow
14 D Zinetula Bilyaletdinov 24 Moscow Dynamo Moscow
23 RW Aleksandr Golikov 27 Penza Dynamo Moscow
25 C Vladimir Golikov 25 Penza Dynamo Moscow
9 LW Vladimir Krutov 19 Moscow CSKA Moscow
11 RW Yuri Lebedev 28 Moscow Krylya Sovetov Moscow
24 RW Sergei Makarov 21 Chelyabinsk CSKA Moscow
10 C/RW Aleksandr Maltsev 30 Kirovo-Chepetsk Dynamo Moscow
1 G Vladimir Myshkin 24 Kirovo-Chepetsk Dynamo Moscow
5 D Vasili Pervukhin 24 Penza Dynamo Moscow
26 LW Aleksandr Skvortsov 25 Gorky Torpedo Gorky
12 D Sergei Starikov 21 Chelyabinsk CSKA Moscow
6 D Valeri Vasiliev (A) 30 Gorky Dynamo Moscow
22 C Viktor Zhluktov 26 Inta CSKA Moscow

 

* Startande spelare

Filmen “Miracle on ice” med Kurt Russel som Herb Brooks finns att köpa via iTunes – nedsatt pris dessutom 49 kronor och det är filmen om världens mest kända ishockeymatch värd.

 


Anmäl dig till Mackens Nyhetsbrev


Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad. Anmäl dig här