När Apple Music lanserades så var jag snabb att teckna ett testkonto och omgående började jag att jämföra de rekommendationer jag fick och de nyheter och texter som tjänsten innehöll. När min provperiod på Apple Music var på väg att gå ut hade jag redan flyttat över all mina viktigaste spellistor och sagt upp abonnemanget på Spotify.

Valet var nämligen mycket enkelt – Apple Music har vida överlägset på att rekommendera ny musik och nyheterna och texterna likaså. När Spotify tipsade on svenska dansband därför att jag gillar modern amerikansk country och Peter LeMarc så insåg jag att Spotify aldrig skulle klara av att överraska mig ich komma med tips på musik som jag borde gilla men missat.

Sällan

Innan jag stängde ned mitt Spotify-konto gick jag igenom alla spellistor för att se om det fanns ny musik, nya band och nya artister. Musik som Spotify alltså tipsat om. Utdelningen var minst sagt mager och under den första månaden föreslog Apple Music fler förslag på ny musik som träffade min musiksmak än vad Spotify klarat av under flera år.

Går jag igenom mina spellistor efter övergången till Apple Music så är skillnaden markant. Jag hittar ny musik, ny musik för mina öron praktiskt taget varje månad. Visst tipsar Apple Music fortfarande om musik som jag inte gillar alls ich till och med musik som jag skyr som pesten – rapmusik exempelvis och svensk rapmusik. Förmodligen därför att jag är svensk och borde gilla svensk musik men rap är en musikform som jag avskyr lika innerligt som modern jazz eller operasång. Jag har oerhört svårt för svensk folkmusik också så jag kallar mig aldrig “allätare” när det handlar om musik. Det är jag inte jag är snare en inskränkt, konservativ gammal gubbe som vet vad jag gillar och som har en ännu längre lista på det jag inte gillar.

Förslag

Därför är förslagen viktiga. Skulle jag bara välja själv så skulle jag förmodligen aldrig hitta ny musik. Därför lämnade jag Spotify.


Anmäl dig till Mackens Nyhetsbrev


Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad. Anmäl dig här