I den senaste betaversionen av macOS finns ett Pro-läge där du kan skruva upp processorn, fläktarna och plocka ut mer kraft ur din Mac. Något som kan komma väl tillpass om du ska redigera stora bilder eller videor, exempelvis. Tänk om du kunde göra tvärtom också, skruva ned om du börjar ha dåligt med batteri, ett annat exempel.

Du har det som kallas “Low Power Mode” i dina iOS-enheter, i din iPad och i din iPhone. Det aktiveras automatiskt, en dialogruta kommer upp,  när och om du börjar få dåligt med batteri. Det betyder att din iPhone/iPad då slår av bakgrundsfunktioner och helt enkelt skruvar ned kapaciteten något för att spara batteri. Det är ett effektivt läge som ger betydligt längre batteritid utan att ge dramatisk avkall på prestanda. Din enhet fungerar fortfarande alldeles utmärkt.

Pro-läge

I koden för den senaste macOS-versionen så finns ett Pro-läge. Det är tänkt att kunna användas då du tillfälligt behöver lite mer kraft. Det innebär att processorn skruvas upp, fläktarna dras igång tidigare och du får extra kraft, tillfälligt, tills nästa gång du startar din Mac. En utmärkt funktion om du ska rendera en video, redigera stora bilder eller något annat som belastar datorn lite extra. I ich med att funktionen nu finns med i beta-versionerna så kan vi nog räkna med att den kommer i nästa version av macOS.

Low Power

Så hur skulle det vara med omvända – ett läge där din dator drar mindre batteri, exempelvis, ett “Low Power Mode” även för din Mac?

Jag kan se att det skulle kunna vara till stor nytta det också. Du är ute på resa där det kan vara långt mellan strömuttagen. Du gör egentligen inte så mycket med din dator, läser lite på nätet, svarar på e-post och andra uppgifter som inte belastar din Mac särskilt mycket. Tänk dig att du då enkelt kunde slå på ett läge där datorn går på minskad kapacitet vilket förlänger batteritiden med ett par timmar.

Jag håller med Marco Arment – det finns massor av goda skäl för ett “Low Power Mode” även i din Mac.


Anmäl dig till Mackens Nyhetsbrev


Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad. Anmäl dig här