blank

En router är hjärtat, den centrala punkten i lokala nätverk och marknaden är närmast en djungel med ett stort utbud av routrar i olika prisklasser. Lägg sedan till en massa teknik så är det svårt att hitta en bra router. Macken har tittat på Archer C60 vilket är en förhållandevis billig router så frågan är om den håller måttet?

Letar du lite grand så kan du hitta Archer C60 under 600 kronor, även under 500 kronor och det är ett riktigt bra pris med tanke på att routern har fem antenner, god räckvidd och en mjukvara som klarar det mesta av det som du kan ha behov av på ett kontor.

Hemma

blankArcher C60 är ingen proffs-router utan den är avsedd för hemmet, ditt lokala nätverk hemma. Du har föräldrakontroll, gästnätverk och du kan ansluta en extern hårddisk till den om du vill. Routern har också en utbyggd, bra mjukvara som visserligen är på engelska men den är prydligt uppställd och har du inga mer avancerade inställningar som du måste göra så bör det räcka med att ange ett bra lösenord för det lokala nätverket och ett bra lösenord för själva routern. Sedan bör du kunna koppla upp dig mot ditt nätverk.

Se till att skydda inloggningen mot routern med ett bra lösenord. Archer C60 har en akilleshäl nämligen – lösenorden visas i klartext, inte som punkter. Annars är det rätt få inställningar som du behöver göra – vilka bör du kontrollera med din Internetleverantör.

  • Under Internet är det vanligaste valet “Dynamic” – alltså ett dynamisk IP-nummer där leverantören tilldelar dig och ditt lokala nät IP-nummer.
  • Under “Wireless” fyller du i namn på nätverket och lösenord.

I de flesta fall så är det allt.

Prestanda

Vid en jämförelse med Apples numera något föråldrade Time Capsule i en större lokal, trähus så är Archer C60 i snitt 8-10 procent snabbare med högre kapacitet och kortare svarstider. I en jämförelse med andra routrar så hamnar Archer C60 över medel men det är ofta routrar som kostar mer än det dubbla, ibland tre gånger mer. Ställer du pris mot prestanda, mjukvara och funktioner så är Archer C60 en mycket bra router för hemmabruk.

Produkt: Archer C60
Tillverkare: TP-Link
Pris: 475-600 kronor
Betyg:

blank


Anmäl dig till Mackens Nyhetsbrev


Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad. Anmäl dig här