blank

Det amerikanska Justitiedepartementet är på kollisionskurs igen över låsta iPhone och krav från myndigheterna att beslagtagna telefoner ska låsas upp.

Den här gången gäller det två iPhone som beslagtagits efter en dödskjutning i Pensacola, Florida, förr månaden. Tre människor dödades och åtta skadades av saudisk kadett som var i USA för att utbildas. Polisen hittade två iPhone, en som gärningsmannen skjutit sönder och en låst iPhone. Telefonerna har lämnats över till Apple med en begäran om att de ska låsas upp. Något som Apple avböjt, precis som tidigare i samband med utredning av skjutningar i San Bernadino.

Därmed har Justitie­departementet och Apple hamnat på kollisionskurs igen.

Precis som tidigare så handlar det om kryptering, skydd och det faktum att Apple inte kan låsa upp telefonerna med mindre än att en bakdörr skapas i iOS, i en specialversion av iOS. Något som Apple av säkerhetsskäl vägrar att göra därför att det skulle innebär en stor säkerhetsrisk. Skulle en sån version, med en bakdörr, läcka ut så skulle skadan, vara  oöverskådlig.

Protesterar

USAs justitieminister Bill barr har riktat hård kritik mot Apple i flera uttalanden och sagt att Apple inte på något sätt bidragit till att utreda skjutningarna. En beskrivning som Apple protesterat mot:

“We reject the characterization that Apple has not provided substantive assistance in the Pensacola investigation. Our responses to their many requests since the attack have been timely, thorough and are ongoing. We responded to each request promptly, often within hours, sharing information with FBI offices in Jacksonville, Pensacola and New York. The queries resulted in many gigabytes of information that we turned over to investigators. In every instance, we responded with all of the information that we had.”

BuzzFeed News

Misstag

Förra gången, i samband med utredningen av dödskjutningen i San Bernadino, möttes parterna i domstol. Justitie­departementet ville tvinga Apple att låsa upp den då aktuella telefonen men en bit in processen så backade Justitie­departementet och drog tillbaka sina krav. det visade sig också att FBI inte gjort allt det som kunde göras och att det också begåtts flera allavrliga misstag i hanteringen av telefonen.

FBI uttömde inte alla möjligheter innan de gav sig på Apple

Telefonen låstes till slut upp av ett konsultföretag och det visade sig att den inte innehöll något av värde.


Anmäl dig till Mackens Nyhetsbrev


Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad. Anmäl dig här