blank

Få derbyn inom ishockey på toppnivå har sådan laddning som New York Islanders mot New York Rangers.  Ska vi jämföra med svenska förhållanden så ligger Djurgården mot AIK eller Skellefteå AIK mot Björklöven nära tillhands. Några timmar från nu, när detta skrivs så är det dags igen – Islanders möter Raggs.

Jag vet vad några av er kommer att säga nu:

– Usch, du ska inte hata.

Jo, det ska du. Du ska hata att förlora mot vissa lag mer än något annat. Det ska vara ett bottenlöst, brinnande och oförsonligt hat därför att ishockeyn behöver sina hat-derbyn. I ordet hat ligger mer på ett fokus att förlora just de matcherna än ett har som riktas mot motståndarna. Det är en balansgång där reptilhjärnan utmanar allt sunt förnuft du samlat på dig. Du är inte logisk, inte förnuftig och det finns inte en enda rättvis utvisning i den här typen av matcher – om de inte drabbar motståndarna vill säga. För det är det hat-derbyn handlar om. Det är vi mot resten av världen och vi hatar alla som inte har samma tröjfärg som vi har. Det inkluderar naturligtvis de modiga som ska skipa rättvisa, domarna. Är du inte med oss så är du mot oss – enkelt eller hur?

Förlorar du så beror det på orättvisa domslut och på att motståndarna har en massa tur. Inget lag vinner över ditt lag i derbyn därför att de är bättre.

Pina

För oss fans är de här matcherna en pina. Såvida inte ditt lag kliver in på isen och gör processen kort, mycket kort med motståndarna. Platsen är Skellefteå den 15 januari 2003. Det är en viktig match i det som kallas Superallsvenskan mellan Skellefteå AIK och Björklöven. Det smäller bara till så är matchen avgjord. “Golden” Brett Harkins, ett geni med puck och klubba gör 5 poäng i en match där det bara finns ett lag – Skellefteå AIK. Björklöven förvandlas till statister. De får aldrig vara med, kommer aldrig nära i en forcering som får Björklövens sportchef att undra om AIK tänker äta upp dem. Matchen slutar 7-3.

Under en lång rad av år var Islanders NHLs mest misskötta klubb med en GM som samlade på draftval och som hade för vana att missa slutspel. En sak höll oss fans uppe på den tiden – matcherna mot Raggs. Vi visste att säsongen skulle bli fiasko, igen, men om vi kunde vinna mot Raggs så var livet uthärdligt. Raggs i det här fallet är New York Rangers. De matcherna var inte samma pina. Ingen förväntade sig att Islanders skulle vinna. Vi slog ur underläge och inga segrar var skönare än när Islanders vann. Det spelade ingen roll om vi förlorade nästa match med tvåsiffrigt. Vi hade slagit Raggs.

Kunde vi inte vinna över Raggs resultatmässigt så skulle vi i alla fall spöa dem. Tackla dem hårdare än de någonsin blivit tacklade och vi skulle slåss om vi måste. Någon del i matchen skulle vi bara vinna.

Hockeyfostran

blankSjälv har jag min hockeyfostran i SödertäljePojkarnas AIF, Spaif och i Södertälje Sportklubb, SSK. Vi hatar AIK, ni vet det där andra AIK från Solna i Stockholm. Jag har hatat AIK innerligt under massor av år och drabbades av motstridiga känslor under åren som webbansvarig i Skellefteå AIK när AIK kom på besök. Det visade sig att den klubb som jag hatade mest, näst Raggs, inte bara företräddes av professionella utan också odrägligt trevliga människor. Jag menar här går du omkring och tycker hjärtligt illa om en förening och så när du träffar dem så visar det sig att de är  … trevliga. Då Skellefteå AIK kallas AIK på hemmaplan så bröt det ut en namntvist mellan Skellefteå och AIK. Vi, Skellefteå, kallade dem Sålna vilket inte föll i god jord. AIK å sin sida ville ha någon slags ensamrätt på förkortningen AIK vilket inte heller föll i god jord. Det finns faktiskt ett avtal mellan klubbarna, ett underskrivet avtal att AIK får heta Gnaget i Skellefteå och Skellefteå AIK får heta AIK när lagen möts i Skellefteå.

Så inatt är det dags. Islanders mot Raggs. Det är vi, Islanders, mot resten av världen och är du inte med oss så är du mot oss och om du ursäktar … då hatar vi dig. Två timmar kvar innan det smäller och träffas vi imorgon och jag är vrångare än vanligt så vet du varför.

Ps. Islanders klappade igenom fullständigt och blev överkörda med 6-2.


Anmäl dig till Mackens Nyhetsbrev


Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad. Anmäl dig här