blank– Får jag fråga en sak?
– Varför blev det Apple, varför är du så inne på Apple?
– Oj, hur mycket tid har du?

– Jag har tid.
– Okej, jag började inte med Apple utan har passerat Amiga, Commodore och Windows. Det var ena sonen som köpte en MacBook för många år sedan. En dator som jag fick låna och testa.  Kort därefter köpte jag min första MacBook, den vita klassiska instegsmodellen.
– Varför?
– Jag upptäckte det sonen länge sagt, att Mac var enklare, säkrare och stabilare än Windows. Dessutom  macOS det snyggare, och är fortfarande avsevärt mycket snyggare.
– Så då bytte du dator?
– Jag bytte dator och under åren bytte jag telefon, surfplatta och allt annat. Jag har inte använt några andra lösningar de sista 10 åren utan hela min digitala tillvaro bygger på Apples plattform.
– Om du skulle bytt idag, vad skulle skälet vara?
– Det är enkelt – integritet. Idag är Windows stabilare, fortfarande fult som stryk men stabilt och lätt att använda, inte lika lätt men ändå, det fungerar. Android fungerar också men skiljelinjen går vid integritet. Apple säljer inte min information. Därför anförtror jag dem med mina personliga data.
– Ändå var du så missnöjd för bara ett kort tag sedan?
– Jag var närmast ursinnig därför att Apple svek mitt förtroende och lanserade buggiga versioner av alla sina operativsystem. Först efter tio-talet uppdateringar så fungerar saker som de ska. Det är helt igenom oacceptabelt.
– Du litar på Apple?
– Inte blint men visst litar jag på Apple vilket inte är detsamma som att jag tror att Apple är felfria eller att jag inte accepterar att även Apple gör missar. När det gäller alla buggar så drabbade det iOS, macOS, watchOS, tvOS och iPadOS – alla Apples operativsystem. När det sedan läckte ut information om att Apples utvecklare fått för lite tid, att hela utvecklingsarbetet kunde organiseras bättre och att en del var rent slarv blev jag ännu mer förbannad.
– Har du lugnat ned dig nu?
– Apple har fortfarande en del saker som bör rättas till men sedan en tid tillbaka så fungerar det i alla fall. Det är inga allvarliga saker kvar att göra.
– Hur många Apple-prylar har du då?
– Massor, låt oss säga det.
– Okej, vilka använder du mest då?
– Apple Watch, iPhone 11 Pro Max och min MacBook Pro15.
– Minst?
– Min iPad Pro. Den använder barnbarnen numera.
– Har du använt Android någon gång?
– Det gör jag då och då men jag har aldrig använt en Android-enhet regelbundet eller under en längre period.
– Ändå uttalar och skriver du om Android?
–  Jag diskuterar inte funktionalitet utan det handlar uteslutande om hur Google samlar in information om Android-användare. Det jag diskuterar är säkerhet och integritet. Jag menar att Android har avsevärda brister på båda punkterna.
– Så du kan inte tänka dig att testa en Android-telefon exempelvis ett längre tag? 
– Nej, jag ser inget skäl till varför jag ska tvinga mig till att använda något som är så mycket sämre. Dessutom är alla mina prylar uppkopplade mot Apples iCloud och knutna till Apples plattform. Jag vägrar att byta till eller ens testa något som är så mycket sämre.
– Du är tjurig?
– Det också.


Anmäl dig till Mackens Nyhetsbrev


Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad. Anmäl dig här