EU vill nu att alla tillverkare enas om typ av anslutning för mobila prylar som ska laddas. Det är en bit kvar till lagstiftning och bindande regler men frågan har lyfts av flera EU-parlamentariker.

Idag finns ett otal olika anslutningar, allt från Lightning, till USB-C till mini-USB bland tillverkare av mobiltelefoner och surfplattor. För oss konsumenter innebär det att vi inte helt enkelt kan låsa laddare av varandra när batteriet börjar att tryta. Vi måste hitta någon med samma märke för att det ska finnas en chans att det ska fungera, och ibland inte ens då. Till det kommer miljömässiga aspekter:

Members of the European Parliament are interested in drafting legislation that would require mobile devices of all makes and models to support a single charging standard. The idea is that a universal charger would make consumers’ lives easier and also reduce waste. According to a cited estimate, old chargers generate 51,000 metric tons of electronic waste per year.

Techspot

I sammanhanget kan sägas att enligt rykten så siktar Apple på att helt slopa sladdar och laddning med sladd. Kommande modeller av iPhone ska kunna laddas trådlöst ich då behövs ingen kabel överhuvudtaget.


Anmäl dig till Mackens Nyhetsbrev


Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad. Anmäl dig här