EU-domstolen stoppar massövervakning och sätter den personliga integriteten före brottsbekämpning. Utslaget innebär att internetleverantörer, ISPs, inte ska lämna ut stora mängder data utan goda skäl till det.

Det innebär att amerikanska massövervakning, så som den avslöjades av Edward Snowden är olaglig. Det betyder också att Frankrikes som nyligen infört ny lagstiftning kommer att tvingas att ändra den då den tillåter massövervakning. Storbritannien har infört liknande lagstiftning men då de kommer att lämna EU så kan de införa massövervakning av sina medborgare.

That doesn’t mean that the intelligence and security services should not oblige communications companies to hand over information, especially when it comes to terrorism suspects, the opinion, handed down yesterday, proposes. But it would mean that those requests will need to be done “on an exceptional and temporary basis,” as opposed to sustained blanket harvesting of information – and only when justified by “overriding considerations relating to threats to public security or national security.”

In other words, a US-style hoovering up of personal data is not legal under European law.

The Register


Anmäl dig till Mackens Nyhetsbrev


Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad. Anmäl dig här