Din bil snokar på dig och lagrar data även efter det att du sålt bilen

av | jan 17, 2020 | Nyheter

Moderna bilar har musiksystem, GPS och digitala assistenter. De är också uppkopplade så frågan är vad berättar de om dig som ägare och vilken information skickar de iväg? Journalisten  Geoffrey A. Fowler,  Washington Post, beslöt sig att ta reda på det.

Geoffrey A. Fowler skruvade isär sin Chevrolet, kopplade upp den mot den en dator för att ta reda på vilken information som samlades in ich vart informationen skickades. Många moderna bilar har dessutom automatiska assistanstjänster inkopplade.

Behind the wheel, it’s nothing but you, the open road — and your car quietly recording your every move.

On a recent drive, a 2017 Chevrolet collected my precise location. It stored my phone’s ID and the people I called. It judged my acceleration and braking style, beaming back reports to its maker General Motors over an always-on Internet connection.

Washington Post

Förra ägaren

Det visade sig att bilen samlade in och lagrade betydande mängder data, även från bilens förra ägare:

Among the trove of data points were unique identifiers for my and Doug’s phones, and a detailed log of phone calls from the previous week. There was a long list of contacts, right down to people’s address, emails and even photos.

For a broader view, Mason also extracted the data from a Chevrolet infotainment computer that I bought used on eBay for $375. It contained enough data to reconstruct the Upstate New York travels and relationships of a total stranger. We know he or she frequently called someone listed as “Sweetie,” whose photo we also have. We could see the exact Gulf station where they bought gas, the restaurant where they ate (called Taste China) and the unique identifiers for their Samsung Galaxy Note phones.

Det betyder att din information, din personliga och privata information följer med bilen och, vilket säkerligen de flesta bilägare inte känner till, den går att återskapa flera år och flera ägare senare. Det finns bilar som har hårddiskar som kan lagra flera hundra Gigabytes med data.

Varierar

Hur mycket information som skickas iväg varierar beroende på bilmärke och vilka tjänster du har. När Geoffrey A. Fowler började ringa runt och fråga biltillverkarna vad de använder all denna information till så fick han inga riktiga svar ich vad värre är – kopplar du upp din smarta mobiltelefon (Android) så kan data från din telefon läsas in och landa i bilens system, utan att du vet om det. Vilken information det är berättar inte biltillverkarna heller. 

Apples CarPlay delar inte med sig av informationen i telefonen på samma sätt som Googles Android ska tilläggas.

Washington Post

0 kommentarer


Mikael Winterkvist

Fyrabarns-far, farfar, morfar och egen företagare i Skellefteå med kliande fingrar. Jag skriver om fotografering, sport, dataprylar, politik, nöje, musik och film. Vid sidan av den här bloggen så jobbar jag med med det egna företaget Winterkvist.com. Familjen består av hustru, fyra barn (utflugna) och fem barnbarn.

Jag har hållit på med datorer sedan tidigt 1980-tal och drev Artic BBS innan Internet knappt existerade. Efter BBS-tiden har det blivit hemsidor, design, digitala medier och trycksaker. Under tiden som journalist jobbade jag med Mac men privat har det varit Windows som har gällt fram till vintern 2007. Då var det dags att byta och då bytte vi, företaget, helt produktionsplattform till macOS. På den vägen är det.

_____________________________________________________________________________________

Anmäl dig till Magasin Mackens nyhetsbrev

Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad.

Anmäl dig här

_____________________________________________________________________________________

De senaste inläggen: