Kult, religion, hjärntvättade användare eller varför inte en skock får? Jag har hört det mesta så när nu Slate har bestämt sug för att damma av de vanligaste klichéerna så är det gammal skåpmat.

Slate har petat in Apple på nummer sex i sin topplusta över elaka, onda företag:

This overall exemption from scrutiny—Slate’s Evil List, in which the company ranks at No. 6, counts as the rare corrective to the conventional wisdom—is nothing new. Apple’s unironic “Cult of Mac” has long been an off-the-balance-sheet major asset for the company, which has managed the seemingly impossible trick of getting its customers to feel like an oppressed minority over their decision to spend money on products made by one of the most profitable companies on Earth. Those products, and the company’s suite of services, treat these customers as adversaries, using a mix of code and law to ensure that they arrange their affairs to Apple shareholders’ benefit.

Slate

Jaha, vi som använder Apple, föredrar Mac är förförda idioter – allihop och varenda en.

Det är klart att det är så.

Argumenten

Slate fortsätter sedan att rabbla upp de vanligaste argumenten mot Apple – kontroll, rånar utvecklare på 30 procent i App Store, rätten att laga prylarna hos valfri leverantör är inskränkt ich på det hela taget så är Apple ett girigt, hänsynslöst företag som är världens rikaste.

Det är klart att det är så.

Det tråkiga med Slates artikel är att Slate faktiskt snuddar vid berättigad kritik mot Apple men då hela artikeln målar med så breda penslar så blir det inte mer än så – små bitar av vad som skulle kunna vara underlag för en diskussion om Apple. Det är svart, eller vitt utan nyanser. Slates text är provokativt trams som inte berättar något, som inte för diskussionen framåt utan som bara ska fylla ett enda syfte – någon ska nappa på deras klickbete.

Jag tror det får stanna där.


Anmäl dig till Mackens Nyhetsbrev


Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad. Anmäl dig här