blank

Facebook spårar dig, samlar in data och håller reda på var du är – om du inte slår av funktioner och om du använder appen. Även om Facebook lovar att respektera dina inställningar så kan den sociala mediajätten fortsätta att spåra dig och data kan samlas in även om du inte använder appen.

Det effektivaste sättet att stoppa Facebooks snokande är att kasta och avinstallera appen. Tjänsten fungerar ändå och den fungerar även i din iPhone. När du inte längre använder appen så kan Facebook inte kartlägga dig när du int använder och Facebook får också svårare att följa dug ute på nätet med hjälp av andra webbplatser.

Samarbeten

Facebook samverkar med andra webbplatser, dels genom sina egna funktioner, dels genom samarbeten. Beroende på hur du har ställt in appen så kan Facebook ligga i bakgrunden och hela tiden uppdateras. Använder du appen så är det den första funktionen du ska slå av – bakgrundsuppdateringar.

Rådet är att kasta appen och istället använda webbläsaren. Det begränsar Facebooks möjligheter att samla in information. Notera nu begränsa vilket innebär att inloggningar, statusuppdateringar och om du använder tjänsten naturligtvis ger Facebook möjlighet att hålla koll på dig.

Webbläsaren

Starta webbläsaren, logga in på Facebook och klicka ikonen för ditt flöde. Nu skapar du ett bokmärke, lägg på hemskärmen. Då skapas ett bokmärke, med en Facebook-ikon, som du kan använda istället för appen.

Vill du  nu ha ditt flöde i kronologisk ordning så redigera länken:

https://www.facebook.com/?sk=h_chr

Nu visas inlägg i den ordning de har postats.

Messenger

I sammanhanget så kan också tilläggas att Facebook Messenger, meddelande-appen, samlar in ännu mer information om dig som användare än vad Facebook-appen gör. Facebook har medgivit att meddelanden har samlats in, även röstmeddelanden.

Här finns en lösning som förvisso inte stoppar Facebooks datainsamlande helt men som begränsar den sociala mediajättens möjlighet att samla in information om dig – webbläsaren Brave.

Brave fungerar fullt ut med Facebooks funktioner, även Facebook Messenger. Den mobila versionen av Brave fungerar i stort sett som desktop-versionen. Dessutom stoppar Brave annonser och datainsamlande. Det är en webbläsare som bygger på Google Chrome men som har integriteten i fokus. Den saknar Googles funktioner för att samla in data och är en webbläsare som utvecklas för att skydda dig och din information.

0 0 röster
Article Rating