Al Pacino, Robert De Niro och Joe Pesci i en film om maffian regisserad av Martin Scorcese. Låt det sjunka in ett tag för det är så tungt som det någonsin kan bli i sådana här sammanhang. The Irishman är också en film som är lika välspelad som välgjord.

The Irishman är helt enkelt bland det bästa i denna alldeles speciella form av hantverk på många år och Pacino, De Niro och Pesci är bättre än någonsin. Vi får gå tillbaka till Gudfadern, Goodfellas och Once Upon a Time in America för att hitta något liknande.

Filmen handlar om en åldrande hitman, en yrkesmördare, vilket ställer krav på tillbakablickar. Så hur klarar du det med ett gäng skådespelare som  är mer än fullvuxna?

Omärkligt

Du använder modern filmteknik och föryngrar skådespelarna med en 30-40 år och i the Irishman görs det mycket skickligt och omärkligt. The Irishman blir också ett slags tidsdokument där en lång rad kända namn passerar och du får svaret på vem som mördade Jimmy Hoffa, fackföreningspampen.

The Irishman har samma färger, samma toner som Goodfellas. Här finns samma brutalitet, samma blixtsnabba humörväxlingar och samma metod för att lösa problem, våld. Det är korruption på alla nivåer och det är den bärande delen i hela affärsverksamheten. Våldet har ett pris och den åldrande yrkesmördaren förlorar hela sin familj.

Det är ett långsamt berättande som sträcker sig över årtionden med en dialog som är lika enkel som skrämmande. Här finns koder som alla förstår innebörden av. Yrkesmördaren “målar hus” och han “snickrar” också vilket betyder att han både mördar och städar undan efter sig. Scorcese har skapat ett mästerverk, fullt i klass med nyss uppräknade filmer och räkna med att The Irishman kommer att nomineras för en rad priser framöver.

Betyg

Film: The Irish Man
Regissör: Martin Scorcese
Skådespelare: Al pacino, Robert De Niro, Joe Pesci
Betyg:


Anmäl dig till Mackens Nyhetsbrev


Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad. Anmäl dig här