blank

Den ryske presidenten Vladimir Putin har nu skrivit under ny lagstiftning som tvingar tillverkare av mobiltelefoner att se till att det finns ryska appar förinstallerade. Lagen är tänkt att ta tillvara och försvara ryska utvecklares appar men lagen innebär också att tillverkare kan tvingas att installera vissa appar.

Lagkravet skulle innebära att Apple och alla andra tillverkare kan tvingas att installera appar som regimen kräver ska finnas på alla telefoner. Lagen träder i kraft den 1 juli nästa år och detaljerna är ännu inte riktigt klara men ponera att en eller flera appar samlar in information och skickar vidare till myndigheterna. Lagen ger i vart fall utrymme för det även om det inte sägs eller nämns.

The country’s mobile phone market is dominated by foreign companies including Apple, Samsung and Huawei. The legislation signed by Putin said the government would come up with a list of Russian applications that would need to be installed on the different devices.

Idag kräver Ryssland att krypterade meddelandetjänster ska lämna över krypteringsnycklarna och den nya lagtstiftningen ses som ytterligare ett försök av Putin-regimen att skaffa sig kontroll över de ryska användarna.

The country’s mobile phone market is dominated by foreign companies including Apple, Samsung and Huawei. The legislation signed by Putin said the government would come up with a list of Russian applications that would need to be installed on the different devices.

Reuters


Anmäl dig till Mackens Nyhetsbrev


Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad. Anmäl dig här