blank

Över 30 procent av alla spelare i NHL är födda utanför Nordamerika. Siffrorna ligger ännu högre för AHL, farmarligan. Det är en rätt hög siffra vilket innebär att det borde finnas en stor möjlighet att bredda ligan, hitta nya tittare i andra länder.

Här har NHL misslyckats fullständigt och kapitalt. Ligan har idag inte större spridning, fler tittare och fler potentiella kunder trots att andelen utländska spelare ökar år från år.

Delförklaringar

Det finns flera delförklaringar till att NHL inte når ut utanför Nordamerika. En är att NHL hela tiden prioriterar den egna ligan. Spelare får inte vara med i OS, spela VM och så vidare. Det är alltid samma visa inför OS – kommer NHL att medverka eller inte.  Numera kallas spelare hem för att representera sina länder i VM vilket gör hela den turneringen till lite av ett lotteri.

Får du hem rätt spelare, åker rätt lag ur NHL-slutspelet , så får du ihop ett bättre landslag.

NHL stoppade då och då spelarna för att vara med i OS vilket ledde fram till beslutet att hockeyturneringen numera innehåller yngre spelare. NHL kunde ha tagit chansen att visa upp sina spelare för resten av världen missa de helt och nu har tåget gått. Släng in en räcka strejker och lockouter så har NHL inte direkt rosat marknaden, i vart fall inte visat upp sig ute i den stora vida världen utanför USA och Kanada.

Matcher

Visst, NHL har hyfsat regelbundet spelat matcher utanför Nordamerika. Globen i Stockholm har under flera år, i rad, arrangerat matcher mellan NHL-lag så det är inte så att inte NHL försöker nå ut utanför sitt eget revir. Däremot så har inte NHL hälsat på i Tyskland, Frankrike eller Storbritannien på ett tag vilket ju som bekant är stora, folkrika länder.

Det ser ut att vara lite halvhjärtade försök att visa upp sig ch världens bästa hockeyliga har en tredjedel utländska spelare men lyckas trots det underlaget inte expandera, nämnvärt


Anmäl dig till Mackens Nyhetsbrev


Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad. Anmäl dig här