Min Mac mini sjunger på sista versen. Den är lite trött och min serverlösning skulle må bra av lite nya hårdvara. Jag har en Plex-server, ett gäng hårddiskar kopplad till en Mac mini som bland annat fungerar som Time Machine-enhet. Min nästa dator blir sannolikt därför inte en Mac.

Dagens Mac mini har hårdvara som är runt två år gammal. Den kostar 2-3 gånger mer än jämförbar hårdvara för Linux eller Windows och köper jag en  mini-PC idag så får jag påtagligt snabbare hårdvara för halva priset. I flera av de här små PC-modellerna ingår även Windows vilket betyder att för mindre än halva priset så kan jag ersätta min Mac mini.

Hemmaserver

Därför blir sannolikt inte min nästa dator en Mac. jag har hållit ut i det längsta men nu börjar tiden att rinna ut – jag behöver uppdatera min lilla hemma-server men det finns ingen vettig, anständigt prisvärd lösning på Mac-sidan.

Jag kommer inte att byta ut min iMac 5K, inte byta ut min MacBook Pro 15-tum men min hemma-server behöver uppdateras och då betalar jag inte mer än dubbla priset för en två år gammal dator – även om det är ny ur kartongen. Hade Mac mini uppdaterats, haft fräschare, nya och vassare hårdvara så kanske men inte som läget är nu. Mac mini uppdaterades i oktober 2018 – då efter fyra år (4) utan uppdateringar och det summerar min poäng. Apple uppdaterar vissa av sina modeller så sällan, håller envist fast vid ett högt pris vilket betyder att över tid så blir hårdvaran bara dyrare och dyrare.

Prisvärd

En Mac är sett till priset enbart inte prisvärd. Du kan inte jaga mest “bang-for-the-buck” om du ska köra Mac. Priset för en Mac, om den är prisvärd måste du räkna fram på ett annat sätt. Mindre strul, saker fungerar, färre säkerhetsproblem och en plattform som håller ihop. En liten hemma-server som ska lagra bilder, videor, musik och fungera som Time Machine behöver inte allt det där. Den behöver inte inte synkas med resten av mina prylar. Den är en mottagre och leverantör. Nu har dessutom Apple lagt ned sin server-version av macOS  vilket gör att värdet av en Mac mini minskat, drastiskt.

Därför, om inte händer med Mac mini inom en nära framtid så kommer min nästa dator inte vara en Mac.


Anmäl dig till Mackens Nyhetsbrev


Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad. Anmäl dig här