blank

“What I believe is that in a democracy, it’s really important that people can see for themselves what politicians are saying, so they can make their own judgments. And, you know, I don’t think that a private company should be censoring politicians or news.”

Orden ovan är Mark Zuckerbergs som envist håller fast vid att Facebook intre har något ansvar för vilka politiska annonser som publiceras på den sociala tjänsten. Genom att hävda att varje enskilt ingripande är censur så smiter Zuckerberg och Facebook undan sitt publicistiska ansvar. Det betyder att Facebook, som tillsammans med Google, kapat åt sig en försvarlig del av den sammanlagda reklam- och annonskakan vill göra det utan att ta minsta ansvar för de politiska annonser som publiceras på Facebook.

Vältra över ansvaret

För att slippa att dras in i en debatt om vilka annonser som stoppas och varför så släpper Facebook igenom allt och vältrar över ansvaret på läsarna och användarna. Föreställ dig att en tidning, en radiostation eller en tv-kanal gjorde så. Tanken är otänkbar och den skulle snabbt kunna resultera i ett åtal mot mediets ansvarige utgivare. Yttrandefriheten medför ett ansvar som Facebook vill smita undan därför att det är enklare. Notera att Zuckerberg även nämner nyheter. Privata företag ska inte censurera politiker eller nyheter. I Zuckerbergs värld ska allt släppas igenom därför att det är enklast för Facebook som gång på gång misslyckats med båda delarna – städa bort falska politiska annonser och falska, påhittade nyheter.

Facebook klarar inte det vilken lokaltidning som helst klarar – ta ansvar för det de publicerar. Zuckerberg har byggt en plattform som han inte klarar att styra och då blir den enklast utvägen att lägga över ansvaret på oss användare.

Världen största sociala media smiter undan sitt ansvar – det är där vi har hamnat.


Anmäl dig till Mackens Nyhetsbrev


Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad. Anmäl dig här