Axios rapporterar om en stämning där Apple stämmer en tidigare anställds för att ha tagit med sig affärshemligheter över till ett nytt, nystartat bolag. I Axios text görs en koppling mellan Apples skydd av användarnas information och att Apple sökt efter bevis rörande denna stämning.

Axios skriver:

Apple positions itself as pro-privacy, and searching through employee phone records and text messages probably won’t help that image. While the lawsuit doesn’t specify how Apple came to acquire the call records and text messages, while Williams was an employee there could have been information on his Apple-owned devices or server backups of those devices.

Det är att blanda päron och bananer. Apple måste naturligtvis få skydda sina affärshemligheter och är det så att Apple misstänker att en anställda startat ett bolag bakom ryggen på dem så säger det sig självt att Apple är i sin fulla rätt att gå igenom mail och meddelandens om skickats av den anställde, avlönad av Apple med Apples prylar.

Lagar

Nu är jag inte helt bevandrad i amerikanska lagar, federala och på deltstatsnivå men du kan inte åberopa integritet med saker du gör på arbetstid med arbetsgivarens utrustning. Jag gissar också att detta är inskrivet i Apples anställningsavtal.

Nu finns ytterligare en aspekt av detta – var går gränsen för den enskildes kreativitet, innovationer och vad ägs av arbetsgivaren – och inte? Det är en gränsdragning som IT-branschen ständigt brottas med. Det på flera nivåer. Arbetsgivare kommer att hävda äganderätten till det en anställd skapar, kod, design  eller vad det nu kan vara. Såvida det inte avtalats på annat sätt så torde grundregeln vara att arbetsgivaren, som betalar lön, äger det som skapats. Frågan är då vad som händer om den anställde går vidare, till ett nytt bolag och skapar snarlika saker?

Egendom

Det är delvis det stämningen handlar om men den har faktiskt lite eller ingenting med hur Apple hanterar din och min information som kunder och användare. Har du fått lön för att utföra ett jobb, sitter du med din arbetsgivares prylar, dator, telefon med mera så säger det sig självt att arbetsgivaren kan komma att kontrollera din kommunikation. Speciellt om arbetsgivaren misstänker att du tar med dig intellektuell egendom till att annat bolag.

 


Anmäl dig till Mackens Nyhetsbrev


Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad. Anmäl dig här