Skolverket skriver om några rader i sina instruktioner, rekommendationer och regelverk. Några ord strykas och ersätts med en mer generell ordalydelse. Helt plötsligt så har vi strukit nationalsången, psalmer och vi har blivit ett nytt DDR. Ursäkta en enkel men fråga vad i helvete är det som har hänt?

Skolverket reviderar sina kurs- och ämnesplaner. Omnämnande av psalmer och nationalsången stryks och ersätts med “musik som knyter an till elevens vardagliga sammanhang och musikaliska traditioner vid olika högtider”. Det handlar om undervisning på lågstadiet och det handlar om vilken musik som ska spelas och läras ut.

Nationalsången

Skolverket vill inte detaljstyra utan vill använda mer generella ordalag och då tar det hus i helvetet. Kristina Axén Olin, moderaterna, drar ut till strid för nationalsången och nu flyttas fokus sakta från ord i ett regelverk till att Skolverket vill stoppa och lägga ned nationalsången. Kristdemokraternas Ebba Busch Thor står på partiets riksting och liknar Sverige vid DDR.

What the fuck liksom – hur hamnade vi här?

Vi tycks leva i en polariserad tid där det inte finns några som helst nyanser. Det är på eller av och kan du misstolka, vantolka och dra, vinkla det något har sagt eller skrivit så gör det, maximalt. Så länge som det passar din agenda, dina politiska åsikter så slå ned på allt. Det finns inget mitten. Det finns vänster och det finns höger och aldrig mötas de två. Än mindre stanna till, sätta sig ned och prata med varandra som vuxna människor.  Ni vet, byta åsikter, utmana dina egna åsikter och kanske rent av byta åsikt utan att det uppfattas som att du är en svag individ.

Ytterligheter

Allt förvandlas till ytterligheter och när det inte finns något i mitten, något emellan så finns det inte heller någon grund att stå på om vi ska kompromissa och hitta något gemensamt att utgå ifrån. Ni vet det där komplicerade förhållningssättet som vi svenskar sägs vara världsmästare på – konsensus. Vi diskuterar vrider och vänder tills vi är överens. I gamla tider kallades den Saltsjöbadsandan och det var förhandlingar mellan fack och arbetsgivare. Två motparter satte sig ned och förhandlade sig fram till något som båda kunde acceptera.

Nu är det naturligtvis inte nödvändigt. Vi behöver inte bli överens utan vi kan landa i att vi får vara överens om att vi inte är överens men utan att propsa på tolkningsföreträde och framför allt inte utifrån ord och uttalanden som tagits ur sitt sammanhang och som sedan förvridits för att de ska passa våra egna syften.

Jag vet inte om Skolverket vill lägga ned psalmer och nationalsången men jag tycker ändå att det kan finnas ett visst värde i att Skolverket säger att det inte var avsikten. Sedan kan vi själva ta oss lite tid och fundera på om Skolverket kan göra det – lägga ned nationalsången alltså. När vi ändå ägnar oss den typen av verksamhet, att tänka, så kan vi ju ta oss en funderare också över om Sverige är ett nytt DDR eller inte.

 


Anmäl dig till Mackens Nyhetsbrev


Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad. Anmäl dig här