Apple, Disney, HBO, Netflix, Hulu, ESPN, Amazon – alla satsar på streaming och det talas nu ett ett streaming-krig där alla inte kan vinna.

Nya är Disney+, kommer den 12 november, och Apple TV+ som lanserades den 1 november. I startgroparna ligger HBO Max och sedan återstår att se om den amerikanska sportkanalen ESPN landar i Sverige och Europa och om Hulu kommer hit. Osannolikt är det inte därför globalt är nyckelordet. Ska du växa, samla abonnenter så måste du ut utanför USA sedan är en annan fråga i sammanhanget om det är värt att betala för sändningsrättigheterna, globalt. Här hemma i Sverige så har vi CMore och ViaPlay och tv-branschen är nu på väg att göra om misstaget från kanal- och satellittv-tiden. För många kanaler, för många tjänster vilket gör att kostnaden per månad blir för hög för konsumenten.  Följer alla dessa streamingtjänster mönstret från kabeltv-tiden så kommer två saker att hända:

  • tjänster kommer att förlora abonnenter och tvingas att läggas ned eller köpas upp
  • piratkopieringen tar fart

Vinnarna

Vinnarna torde de tjänster bli som kan kombinera ett stort utbud med ett hyggligt pris. Här sticker Disney+ ut med en stor katalog, massor av kända figurer och en hel drös med superhjältar och så Star Wars. Dessutom ett pris som ligger flera tio under konkurrenternas. Netflix har en stark position på marknaden och ett mycket stort utbud, lokala produktioner men med ett stigande pris. Trots det senare så tror jag att Netflix står pall för konkurrensen. Striden kommer att föras av de övriga, i första hand.

Disney+

Amazon borde ur den synvinkeln lyckas bättre med Prime Video. En stor katalog tillsammans med egna produktioner och ett lågt pris borde locka fler tittare och kunder. Du får Amazons videotjänst för 60 kronor i månaden men då har du de första sex månaderna för 30 kronor så årskostnaden landar långt under andra tjänster.

Amazon

Disney+ lanseras den 12 november och priset landar på runt 70 kronor i månaden. Sverige kommer med runt årskiftet säger ryktesuppgifter. Stämmer priset så är Disney+ betydligt billigare än både Netflix och HBO som båda ligger över em bit 100 kronor i månaden. Det gäller öven CMore och Viaplay. Apple ligger på strax över 50-lappen men då erbjuder Apple ett utbud som i sammanhanget är högst begränsat.

Handlar det pris kontra utbud så är Amazon och Disney+ vinnarna. En stor katalog i kombination med ett lågt månadspris = mest “bang for the buck”.

Höjda priser

HBO Nordic höjde nyligen sina priser och i faggorna finns HBO Max som ska vara allt det HBO erbjuder idag men lite till i form av en ännu större katalog – dock till ett högre pris. Även Netflix har höjt sina priser inför hösten/vintern.

  • ViaPlay
  • CMore
  • HBO Nordic
  • Netflix
  • AppleTV+
  • Amazon Prime Video
  • Disney+

Det är ingen brist på utbud men ska du se allt och köpa allt så drar månadskostnaden snabbt iväg. Lägger du till en del av kanalernas sportutbud så så kan det handla om 1500-200 kronor i månaden – enbart för streamingtjänster.  CMore och ViaPlay lever mycket på sitt sportutbud, direktsändningar men, och nu kommer ett stort versalt MEN – CMore kommer inte att sända fotbollsallsvenskan nästa år. De rättigheterna har gått till Discovery – Kanal 5, Eurosport och DPlay. Frågan är då om CMore kan fortsätta att motivera sitt månadspris utan Allsvenskan och som de kunder som vill följa fotbollen kommer att stanna kvar. De här två tjänsterna har också ett stort utbud av svenska produktioner men i takt med att Netflix, HBO och övriga tvingas att leva upp till EUs krav på en viss procent lokala produktioner så minskar den skillnaden något.

Killgissningar

Jag har svårt att se att Apple på sikt ska klara konkurrensen. Du betalar inte 55 kronor i månaden för en tv-tjänst som innehåller 10-15 tv-serier, några filmer, dokumentärer och filmer. Nu har Apple varit sluga och bjuder på tjänsten i ett helt år för de som löpt en iPhone, en Mac, iPad eller en Apple TV i höst men kommer Apple inte med en räcka riktigt bra produktioner under året som kommer så kommer jag att flytta min femtiolapp till Amazon. Just nu betalar jag förvisso ingenting men i slutet av oktober nästa år kommer jag att mig en funderare.

ViaPlay och CMore ligger redan pyrt till och jag lär inte bli kund igen då jag i princip bara ser sport, i huvudsak ishockey. Därmed inte sagt jag är representativ.

HBO Nordic hänger också på repet. Det är lite för få riktigt bra tv-serier och program och kan jag byta HBO mot Disney+ så är risken stor att jag också kommer att göra det. Netflix då? Nja, lite för mycket, lite för stort och

I min tv-värld så blir Netflix kvar. CMore, ViaPlay och Apple TV+ är förlorarna. HBO Nordic kan komma att bytas mot Disney+ för en sak är alldeles klar – jag lägger inte mer pengar på mitt tv-tittande. Det i sin tur betyder att jag kan addera Amazon – för samma månadskostnad.

Idag har jag: Netflix, HBO Nordic. Apple TV+ och ett basutbud som ingår i månadsavgiften för bostaden.
Jag funderar på: Amazon, Disney+, AppleTV+, Netflix och basutbudet.

Hur funderar du?


Anmäl dig till Mackens Nyhetsbrev


Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad. Anmäl dig här