När Mark Zuckerberg nyligen drog ut till försvar för Facebook, för yttrandefriheten och för att försvara Facebooks policy att släppa igenom politiska annonser utan granskning så ändrade han historien om hur Facebook skapades. enligt Zuckerberg så skapades Facebook för att kunna erbjuda en digital diskussions-plattform för kriget i Irak.

Den versionen lämnade Mark Zuckerberg i ett tal vid Georgetown Universitet.

“Back when I was in college, our country had just gone to war in Iraq. The mood on our campus was disbelief. A lot of people felt like we were acting without hearing a lot of important perspectives. The toll on soldiers, families and our national psyche was severe, and most of us felt powerless to do anything about. I remember feeling that if more people had a voice to share their experiences, maybe things would have gone differently.”

Tidsmässigt så är det korrekt – kriget i Irak utbröt när Zuckerberg var collegestudent men den första versionen av Facebook var inte en diskussionsplattform utan en mötesplats för studenter vid Harvard Universitet.

“Those early years shaped my belief that giving more people a voice gives power to the powerless and pushes society to be better over time. Back then, I was just building an early version of Facebook for my community, but I got a chance to see my values and beliefs play out at a smaller scale. When students got to express who they were and what mattered to them, they started more student groups, they organized more businesses, and even challenged some established ways of doing things on campus. It taught me the lesson that while a lot of the world often focuses on the big events and institutions, the bigger stories that most progress in our lives actually comes from individuals having more of a voice.”

Zuckerbergs revidering av historien för Facebook stämmer inte heller utifrån den  tidsordning för hur olika funktioner har lanserats. Status-uppdateringar fanns inte med i den första versionen av Facebook. Den funktionen kom i september 2004, för att ta ett exempel.

Mark Zuckerberg utelämnar också en tvist med Cameron och Tyler Winklevoss soms tämde Zuckerberg för att ha stulit idén till Facebook. Tvisten lästes utanför rättssalarna då parterna gjorde upp med varandra.

Länk

DailyDot


Anmäl dig till Mackens Nyhetsbrev


Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad. Anmäl dig här