blank

Donald Trump gjorde ett stort nummer av en enda mening som gavs i Gordon Sondlands vittnesmål – i vittnesmålet sades det att Trump sagt att han inte ställde några krav på Ukraina. Problemet för Donald Trump är att vittne efter vittne berättade att oavsett vad presidenten sa så agerade alla som att Trump krävde att Ukraina skulle inleda en undersökning av Joe Bidens son – alltså en bekräftelse av det Trump anklagas för.

Demokraterna anser att de samlade vittnesmålen bekräftar anklagelsen om att Donald Trump agerat utefter egna intressen och krävt att Ukraina skulle utreda en politiskt motståndare, Joe Biden.

Republikanerna däremot viftar undan anklagelserna och menar att det hela är en politisk häxjakt på presidenten. Vittnesmålen, de många som pekar åt samma håll, attackeras på olika sätt. Fokus tycks vara på att misstänkliggöra de enskilda vittnena men de två politiska partierna har radikalt olika bilder av vad som har inträffat.

Representanthuset

Omröstningen  i representanthuset visade tydligt hur utfallet kommer att bli i senaten. Demokraterna lyckades inte få med sig en enda republikan i omröstningen om ett riksrättsåtal. Partilinjerna är därmed knivskarpa vilket talar för att Trump kommer att frikännas i senaten och därmed kan han dra ut på valkampanj med ett friande utslag i bagaget. Utslaget ter sig därmed givet på förhand och frågan är då varför demokraterna vill ställa Trump inför rätta.

Sannolikt hoppas demokraterna på att utredningen i sig, utfrågningarna och vittnesmålen ska visa vad Trump gjort, hur han agerat och hur administrationen bedriver sitt politiska arbete. Problemet är att rätt få följer utfrågningarna även om innehållet i dem får stor spridning i medierna men kom då ihåg att Trumps anhängare lärt sig läxan om “Fake News”.

Bloomberg

Mochael Bloomberg, 77, före detta borgmästare i New York ger sig nu in i kampen om demokraternas nominering till att utmana Trump. Lite beroende på hur du räknar så är Mochael Bloomberg med på tio-topp listan över världens rikaste, eller strax utanför topp-tio listan. Oavsett hur du väljer att räkna så är Bloomberg stormrik, utan minsta tvekan den rikaste av alla som slåss om presidentposten. Det är något som ligger honom i fatet och frågan är om demokratiska väljare kan identifiera sig och tro på att en multimiljardär kommer att driva just deras frågor.

Det är en politisk cirkus och en mediacirkus med en stor grupp väljare som fortfarande är osäkra på hur de ska rösta. Ska vi tro på opinionsundersökningar så sjunker presidentens popularitet, inte dramatiskt men påvisbart. I de egna väljargrupperna däremot är Trumps popularitet stark och även i det republikanska partiet. Mängden bidrag till Trump har ökat sedan förhören inleddes så i de egna leden så har Trump högt förtroende.

Biden

Mycket av den politiska debatten handlar om vem som kan slå Trump. I det sammanhanget är Joe Biden ett närmast givet namn. Bernie Sanders ligger för långt ut till vänster och kan inte vinna över Trump. Detsamma gäller Elisabeth Warren som också bedöms ligga för långt ut till vänster. Bidens namn nämns i den pågående utredningen runt Ukraina och det är inte positivt, trots att det inte finns några formella misstankar vare sig mot Joe Biden eller sonen Hunter Biden.

Joe Biden ligger i mittenfältet bland demokraterna och utifrån det så bedöms han kunna vinna över Trump. Mochael Bloombergs beslut att ge sig in i den politiska kampen tillsammans med riksrättsåtalet spelar inte Biden i händerna – frågan är hur mycket det skadar honom. Svaret får framtiden utvisa men Joe Biden är inte samma givna favorit som tidigare.

Turer

Det är många och krångliga turer. Många om och men, gissningar och spekulationer. Det är samma politiska mediacirkus som det brukar vara men Donald Trump är inte en lika given förlorare som det kan framstå som. Tvärtom så kan det gynna presidenten att slippa att diskutera sakfrågor och få fortsätta med den hårda retorik som Trump onekligen behärskar.


Anmäl dig till Mackens Nyhetsbrev


Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad. Anmäl dig här