Två före detta anställda inom den sociala mediasajten Twitter har avslöjats med att spionera på regimkritiska användare för Saudi Arabiens räkning.

Det är det amerikanska justitiedepartementet som lagt fram anklagelserna mot de före detta anställd och ytterligare en person som nu åtalas av federala åklagare. En av de åtalade har en direkt koppling till den saudiske kronprinsen Mohammed bin Salman. De två före detta Twitter-anställda har tagit sig på på kända regimkritikers Twitter-konton och samlat in information som sedan skickats vidare.

The Justice Department has charged two former Twitter employees with spying for Saudi Arabia by accessing the company’s information on dissidents who use the platform, marking the first time federal prosecutors have publicly accused the kingdom of running agents in the United States.

One of those implicated in the scheme, according to court papers, is an associate of Saudi Crown Prince Mohammed bin Salman, who the CIA has concluded likely ordered the assassination of journalist Jamal Khashoggi in Istanbul last year.

The case highlights the issue of foreign powers exploiting American social media platforms to identify critics and suppress their voices. And it raises concerns about the ability of Silicon Valley to protect the private information of dissidents and other users from repressive governments.

Washington Post

Tusentals konton

Sammanlagt har de två tagit sig in på tusentals konton, flera av dem har tillhört kända regimkritiker så som Omar Abdulaziz, som var en av den mördade jorunalisten Jamal Khashoggis vänner och medarbetare. Jamal Khashoggi mördades av på den saudiska ambassaden i Istanbul förra året.


Anmäl dig till Mackens Nyhetsbrev


Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad. Anmäl dig här