Massor av skador i laget men Islanders  fortsätter att vinna och är nu uppe i nio raka vinster. Spelet ät detsamma, tät, tight defensiv och ett fysiska malande som till slut får motståndarna att antingen vika ned sug eller göra ett misstag.

Senaste vinsten, 1-0 mot Buffalo där den ifrågasatte målvakten Varlamov gjorde 27 räddningar. Ifrågasatte bland fansen ska tilläggas för sagan om Robin Lehner var vacker och tilltalande men ledningen i Islanders valde ryssen framför svensken till slut. Nu är det ingen som ifrågasätter Varamot längre. Han har visat sig vara en solid, stabil målvakt som gör de avgörande räddningarna.

Nio raka vinster hör inte till vanligheterna och vi får gå tillbaka ända till 1989-1990 för satt hitta en liknande räcka segermatcher. Islanders längsta segerrad är 15 matcher från 1981-192 säsongen då New York Islanders vann Stanley Cup.

Maskinellt

Det finns något maskinellt över den nuvarande upplagan av Islanders. Maskinellt i så måtto att spelarna ser ut att röra sig efter ett visst mönster, ett intränat mönster som bygger på uppbackning och att alltid ha täckning bakåt. Islanders är ett extremt svårslaget lag som utvecklat en förmåga att kunna stänga ned matcher med bara ett måls ledning. Kombinera det ta med en vass offensiv för det är inget lag som uteslutande spelar på motståndarnas misstag. Islander spelar vara tillknäppt, fysiskt med en uppsättning backjättar som ser till att Varlamov får jobba ifred. Det här inte alltid vackert, långt ifrån bländande men Islanders vinner och det är det ishockey går ut på.

Naturligtvis så kommer laget närmare en förlust för varje seger. Det är statistiskt otvetydigt så men så som spelet ser ut så lär laget ganska snabbt hitta tillbaka till samma strikta, täta försvarspel därför att det spelet ser ut att sitta så naturligt i ryggmärgen på spelarna.

Laget

Islanders spelsystem innebär också att ingen spelar som inte följer matchplanen. Individen måste infoga sig i arbetet över hela planen och här går de stora namnet, de etablerade spelarna först – Martin (skadad just nu), Clutterbuck, Boychuck, Barzal och Lee sliter kopiöst, över hela banan, i alla positioner och det skickar signaler till alla yngre. Ska du spela så ska du jobba.

En sådan lättstött själ som, Ho Sang har ingen plats i det här laget. Han förstår överhuvudtaget inte Trotz matchplan och hur tränaren vill att laget ska spela. Ho Sang var en stor talang men har inte ens varit nära NHL sedan Lou Lamoriello och Barry Trotz tog över ett sargat Islanders. Idag är Islanders ett av topplagen i NHL även om det är en bit kvar till den yttersta toppen och till att på allvar kunna utmana i striden om Stanley Cup men årets Islanders är ett snäpp vassare än fjolårets och Lou Lamoriello uppges ha varit villig att betala 14 miljoner dollar per säsong för en riktig stjärna och det är pengar som Islanders har kvar.

Frågan just nu handlar dock om hur många matcher det blir i rad – 16 raka för att slå rekordet?

Varför inte.


Anmäl dig till Mackens Nyhetsbrev


Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad. Anmäl dig här