När du installerar macOS Catalina så delas bootsektorn upp i två delar – Macintosh HD – Data och Macintosh HD. Apples nya operativsystem är ännu mer nedstängt än tidigare versioner.

Avsikten med att dela bootsektorn i två delar är att skydda operativsystemet, ha en isolerad del (sandbox) och en del för data. Ändringarna berör även andra delar av macOS – exempelvis Applications, Program, där delar av foldrarna ärt skrivskyddade.

When you upgrade to macOS 10.15 Catalina, your boot volume will effectively be split into two. Assuming it’s the standard internal storage, your existing boot volume will be renamed to Macintosh HD – Data, and a new read-only system volume created and given the name Macintosh HD. However, when your Mac starts up in Catalina, you won’t see the Data volume, as it’s hidden inside the System volume, in what Apple refers to as a Volume Group.

För vanliga användare så spelar de här ändringarna ingen roll. Det är ändringar under ytan, avsedda att skydda och stärka säkerheten runt macOS. Är du intresserad  kan du läsa mer via länken nedan.

The Eclectic Light Company

 

DanishEnglishFinnishFrenchGermanLatinNorwegianSpanishSwedish