Apple ritar om kartan över Krimhalvön efter ryska påtryckningar. Apple plockar bort ikonen för Taiwan efter kinesiska påtryckningar. Företaget som säger sig stå upp för allas lika värde, för demokrati och yttrandefrihet säger också att de följer länders lagar. Apple ger därmed efter för diktaturers krav.

Taiwans ikon är förbjuden i Hong Kong och Makao. Enligt rysk lag så tillhör Krimhalvön Ryssland. Det råder ingen tvekan om vad kinesisk respektive rysk lag säger. Startar du Apple Maps i Ryssland så visas Krimhalvön som rysk. Ikonen för Taiwan visas inte i kinesiska iPhone, iPads och Mac-datorer. Apple uppfyller därmed lagens krav men lämnar du Ryssland så upphör Krimhalvön att visas som ryskt territorium och ställer du om din kinesiska iPhone till ett annat land så dyker Taiwans ikon upp igen.

Google har valt en annan väg – Krimhalvön visas vare sig som ryskt eller ukrainskt territorium trots att området ockuperades av Ryssland i mars 2014.

Balansgång

Apples dilemma är att företaget dels sagt att de följer lokala lagar, dels också säger sig stå upp för grundläggande värden. Det senare krockar direkt med ändringarna i Apple Maps och att ikoner plockas bort. Ytterst handlar det om trovärdighet och att du inte kan göra båda. Det är en omöjlig balansgång som varken Google eller Apple kan sägas klara särskilt väl. Google visar området som att det inte tillhör vare sig Ryssland eller Ukraina vilket inte heller kan sägas vara korrekt.

Det här är ett högst påtagligt problem då de flesta av oss litar alltmer till det vi kan hitta i våra telefoner och vi räknar knappast med att kartor ritas om på affärsmässiga grunder lika lite som att ikoner visas eller försvinner av samma skäl. Apple vill vara verksamma i Kina, ha goda relationer med diktaturen och då följer Apple kinesiska  lagar och krav. Detsamma gäller Ryssland.

Här finns kollisionen – kan du ge efter för diktaturer och samtidigt hålla fast vid att din verksamhet vilar på allas lika värde och yttrandefrihet?

Svaret är enkelt – nej, inte med bibehållen trovärdighet.

Zlatan

Här hemma upprör Zlatan Malmö FF:s fotbollsfans (jag är en av dem) genom att köpa in sig i Hammarby. För tydlighetens skull ska sägas att jag håller på MFF men jag är inte särskilt upprörd över Zlatans investering i klubben från Söder. Zlatan har alltid gått sin egen väg och på senare år så har han närmast förtvivlat försökt att hålla sig kvar i fokus i svensk fotboll.  Han har anklagat förbundskaptenen Janne Andersson för att bara ta ut helsvenskar i landslaget och nu monterar han ned lite till av sitt varumärke genom att köpa in sig i en annan klubb än moderklubben. Faktamässigt så är det också så att det inte finns någon del att köpa av Malmö FF som det gör när det gäller Hammarby. Zlatan kan alltså inte köpa in sig i MFF även om han skulle vilja.

Jag läser nu att Zlatans hus i Stockholm vandaliserats liksom statyn av honom utanför MFFs hemmaarena vilket ju är fullständigt käpprätt åt, ni vet vart. Sport föder känslor och ska föda känslor tyvärr slår det ibland över i ren idioti.

Apple ger efter för diktaturer. Zlatan köper in sig i Hammarby. Nej, de sakerna är inte jämförbara. Zlatans varumärke tar stryk i Malmö men stärks i Stockholm så det kan nog gå på ett ut.

Apples varumärke däremot stärks inte av att Apple ger efter för diktaturers krav och det gör att hela företagets värdegrund är i gungning.


Anmäl dig till Mackens Nyhetsbrev


Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad. Anmäl dig här