blank

macOS Catalina dras fortfarande med allvarliga funktionella buggar trots flera uppdateringar och en bugg påverkar processen powerd som hanterar batteri och andra funktioner i din dator. Buggen gör att processen rusar och att datorn gör på högvarv vilket både leder till att den blir varm och att batteritiden kapas högst avsevärt. Så här enkelt åtgärdar du felet – tills Apple släpper en buggfix.

Buggen finns i hanteringen av en process och jag beklagar om den här texten blir en smula teknisk, mer teknisk än Macken brukar vara men det är nödvändigt för att förklara vad som händer och hur du fixar det.

powerd

powerd är en process som normalt ska rulla i din Mac men den ska absolut inte ligga på 100% och över vilken den kan göra när buggen slår till. Processen och funktionen hanterar batteri, viloläge och andra funktioner i din dator.

Du kan snabbt kontrollera om det är powerd som orsakar värmen och den höga belastningen. Starta Terminalprogrammet (verktyg) och skriv:

top -u

Det är ett kommando som listar processerna som körs i resursordning, ju mer resurser en process drar desto högre upp på listan.

blank

I det här fallet så ligger powerd i topp och den drar alldeles för mycket resurser.

Fixen

I normala fall så hade en SMC-reset kunnat vara lösningen. SMC står för System Management Controller – en funktion som styr grundläggande systemfunktioner, däribland batteriets funktioner. Rusar en Mac omotiverat, blir den varm och drar den normalt med batteri så kan det räcka med det som kallas en SMC Reset. Funktionen rensas och startas om, enkelt uttryckt. I det här fallet så fungerar inte en SMC Reset.

Lösningen är enklare än så.

blank

Hoppa in under Energy Saver och ställ in en startup-tid. I samma stund som du trycker på ok så störtdyker powerd i listan och din Mac börjar att fungera som vanligt.

blank

Listan ovan är efter det att en starttid lagts in – powerd finns inte med längre. Datorn går normalt, batteritiden återställd och den går inte varm längre.

Ps. Stort tack till Håkan, eminent tekniker hos MacSupport AB som hittade både buggen och lösningen. 


Anmäl dig till Mackens Nyhetsbrev


Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad. Anmäl dig här