För 30 år sedan föll det kalla krigets främsta symbol, Berlinmuren. Muren som stod klar den 13 augusti 1961 och som delade Berlin i två delar. På västsidan var muren en symbol för kommunismen medan den på östsidan kallades för den “antifascistiska skyddsvallen”.

Muren uppfördes då gränsen mellan öst och väst låg öppen i Berlin. Under åren 1949 till 1961 flydde 2.7 miljoner människor från öst till väst – den här vägen. Muren uppfördes natten mellan den 12 och den 13 augusti 1961 och inledningsvis var det taggtråd och andra hinder i kombination med beväpnade vakter. Stegvis blev Berlinmuren en riktig mur där hur användes för att skilja av. Fönster murades igen och slutligen mätte själva muren 43.7 kilometer medan resten av ringen runt VästBerlin utgjordes av taggtråd, ingenmansland och vakter som sköt på alla som försökte att fly.

I möte

Muren föll som ett resultat av ett besked från partifunktionären Günter Schabowski, som häll en presskonferens för att tillkännage nya regler för resor mellan öst och väst. Från början var det tänkt att resor skulle anmälas dagen innan och öst ville behålla en viss kontroll men på en direkt fråga om när och hur resor skulle tillåtas så svarade Günter Schabowski:

“Das tritt nach meiner Kenntnis ist das sofort, unverzügloch”

Översatt: Efter vad jag vet träder … är det omgående, genast

Så var det alltså inte men efter beskedet så började människor på båda sidorna att ge sig på betongen och muren. Kommunistpartiets politbyrå som hade fattat beslutet om de nya reglerna satt i möte, följde inte presskonferensen och när de kom ut ur sammanträdesrummet så var det redan försent – muren hade fallit.

Wikipedia

 


Anmäl dig till Mackens Nyhetsbrev


Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad. Anmäl dig här