blank

Fyra raka segrar, med ett undantag så ser New York islanders ut att mönstra samma täta försvar och Varlamov längst bak i försvaret har redan visat vilka kvaliteter han besitter.  Det är snålt, tajt varvat med hårt fysiskt spel. New York islanders kommer att bli svårslagna, för alla lag.

Årets upplaga har stora likheter med fjolårets. Laget är intakt på alla punkter utom några få. Lehner ut, Varlamov in är den viktigaste förändringen men sedan är det samma 60 meters ishockey som gäller – för alla.  Det kommer inte att vara vackert, inte bländande och det lär bli en säsong liknande den i fjol men för mig som älskat detta lag i så många år tar jag varje vinst, varje framgång oavsett hur det ser ut. New York islanders var, i så många år, en misskött klubb under en ledning som envist sparade draftval och som gått till NHL-historien för en av sportens sämsta värvningar Alexei Yashin. Inte så att ryssen var en dålig hockeyspelare. Det var han inte men han var svindyr och Islanders betalade för Yashin i flera år efter det att han lämnat NHL och åkt hem. Allt det där är historia nu och nu är det andra säsongen med ny ledning och med Barry Trotz i båset.

Superstjärnor

Med ett lag utan superstjärnor så kan Islanders inte kosta på sig att spela gladhockey och under ledning av Lou Lamoriello är det uteslutet. Lika uteslutet som slutspelsskägg.  Lou Lamoriellos lag har inte slutspelsskägg – punkt. Barry Trotz fick ingen superstjärna, ingen franchise-spelare i år även om rykten säger att Islanders gjorde massor för att värva Artemi Panarin.

Så vart ska det här laget ta vägen?

Det är i stort samma lag i år som i fjol. Islanders åkte som bekant mot Carolina och första mötet i år slutade med seger för Hurricanes med 6-1. Tolka det som du vill men Hurricanes ser inte ut att passa Islanders särskilt bra. Med inte ens 10 omgångar spelade av 82, i grundserien, så är det tidiga spekulationer, och det ska tas som sådana också.

Aho

För egen del  hoppas jag att Sebastian Aho, en av AHL poängbästa backar i fjol, tidigare Skellefteå AIK, ska få sin chans i NHL i år. Sett till storleken på Islanders backbesättning så är det väl inte särskilt troligt . Aho är liten och det är inte Islanders backar. Av sju backar så är fem över 90 kilo, med marginal över 90 kilo men Noah Dobson ligger på just över 83 kilo så dörrarna är inte stängda för Aho. Dobson är däremot bara 19 år, 1.95 centimeter lång och han lär växa på sig.

Varför detta tjat om vikt och längd?

Därför att så länge som Islanders kan och orkar upprätthålla sitt starka försvar så är det storlek och tyngd som gäller – Old Time Hockey, Old School.

New York Islanders har en fast, stabil grund men saknar spelarna som kan avgöra en match, de där riktiga stjärnorna.  Mathew Barzal kommer att bli en stjärna men han är inte där ännu. Oliver Wahlstrom har talangmässigt det som krävs men han är inte prövad i NHL. Islanders behöver en stjärna, eller två för att kunna utmana topplagen.

Det är ungefär där vi är, i år också.


Anmäl dig till Mackens Nyhetsbrev


Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad. Anmäl dig här