TikTok är nästa stora grej i sociala medier och på nätet. En videotjänst med drag av Twitter – det är korta videosnuttar på en tjänst som startades 2016. Appen har laddats ned över en miljard gånger och antalet användare ligger på i storleksordningen runt 500 000 miljoner.

Med slogan “Make Your Day” så marknadsförs TikTok som en videotjänst för vanliga människor, vanliga användare. I användarvillkoren, före februari 2019, så framgick det att data kan komma att föras tillbaka till Kina. Efter våren 2019 så finns den texten inte längre med i TikToks “Privacy Policy”.

Censur

Bolaget, Bytedance, som äger TikTok, har idag kontor i USA och en adress i USA. Det framgår inte tydligt att huvudkontoret finns i Beijing, Kina och att samma företag också äger och driver flera tjänster. Däribland Toutiao, en nyhetstjänst som uppges ha runt 120 miljoner användare i Kina. En tjänst som är hårt censurerad, som alla andra nyhetstjänster i Kina. Kinas kommunistparti kontrollerar informationen och kontrollerar vad som får publiceras och vad som inte får publiceras.

Videotjänst

Så, samma bolag som tillhandahåller en hårt censurerad tjänst i diktaturens Kina har nu lanserat en mycket populär videotjänst i Väst med fokus på västerländska användare. Med risk för att låta som en konspiratorisk alarmist så är detta kanske inte helt okomplicerat för det innebär att samma utvecklare, samma tekniker dels hanterar censurerad information, dels hanterar en videotjänst. Det innebär också att ett bolag med sitt huvudkontor i en diktatur samlar in användarinformation i Väst, utanför diktaturen.

%d bloggare gillar detta: