USAs ambassadör inom EU, Gordon Sondland, har vittnat inför demokraternas utskott som utreder anklagelserna om att Trump krävt att Ukraina ska öppna en formell utredning av Hunter Biden, Joe Bidens son. Vittnesmålet från Gordon Sondland är förödande för Donald Trump då det bekräftar att Ukraina pressats att starta en utredning för att få amerikanskt militärt och finansiellt stöd.

Hunter Biden har suttit i styrelsen för ett gasbolag i Ukraina och Trump har flera gånger antytt att det har förekommit olagligheter runt detta bolag och runt Hunter Bidens engagemang i bolaget. Detta utan att närmare ange vad anklagelserna handlar om.

U.S. Ambassador to the European Union Gordon Sondland told House committees last week that the way in whoch President Donald Trump and his allies pressured Ukraine to open political investigations in exchange for a White House meeting amounted to a quid pro quo. Sondland’s lawyer told the Wall Street Journal that the top diplomat specifically said that Ukraine agreeing to open up an investigation into 2016 election interference and a probe into a gas company where former vice president Joe Biden’s son once served on the board was a condition for a White House meeting between Trump and his Ukrainian counterpart, Volodymyr Zelensky. A lawmaker asked Sondland specifically whether that amounted to a quid pro quo. The diplomat specified that he wasn’t a lawyer but he believed the answer to that question was yes.

Slate

Sonderlands vittnesmål är det andra från en högt uppsatt diplomat med insyn i kommunikationen mellan USA och Ukraina. Det är också ett vittnesmål som till alla väsentliga delar bekräftar tidigare uppgifter om att det funnits dubbla kanaler med Ukraina, en officiell kommunikation och en kommunikation som drevs av Trumps personliga advokat, Rudy Giuliani. Vittnesmålet styrker också att Ukraina pressades och att ett villkor för landet skulle få stöd av USA var att utredningen av Hunter Biden inleddes.

Det är nyckelfrågan i ett eventuellt åtal mot Donald Trump – har Trump krävt att främmande makt, Ukraina, ska blanda sig i det amerikanska presidentvalet eller inte. Trumps egna uttalanden, utskriften och offentliggörandet av samtalet mellan Trump och Volodymyr Zelensky, vittnesmålet från USAs egen representant i landet, William Taylor, och toppdiplomaten Gordon Sondland pekar rätt entydigt att samma håll – Ukraina pressades och Trump krävde att en utredning riktad mot sonen till hans främste politiske utmanare Joe Biden, skulle inleddes. Allt för att samla material och information för den egna presidentvalskampanjen.

 


Anmäl dig till Mackens Nyhetsbrev


Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad. Anmäl dig här