William B Taylor Jrs vittnesmål inför demokraternas utskott som utreder anklagelserna mot Donald Trump är ett hårt slag mot Trump och republikanerna. Det är nämligen inte vem som helst som vittnar – det är USAs representant i Ukraina som utsetts av den nuvarande administrationen.

William B Taylor Jr har varit USAs representant  i Ukraina under två presidenter – först som ambassadör mellan åren 2006 till 209 under George W Bush och nu som Chargé d Affairs ad interim, sedan i juni 2019. Han har ett mycket lång och gedigen militär- och diplomatisk karriär som sträcker sig runt 50 år tillbaka i tiden. William B Taylor Jr kan inte avfärdas som ett vittne som kommer med andrahandsuppgifter (visselblåsare nummer 1) eller som ett vittne som framträder anonymt (visselblåsare nummer 2). William B Taylor Jr är allt det som Donald Trump inte är – trogen statstjänsteman som jobbat för USA i flera årtionden, före detta militär med examen från West Point och William B Taylor Jr har tjänstgjort i Vietnam. Kriget som Donald Trump kom undan med ett läkarintyg om att han led av hälsporre.

Vittnesmål

I ett 15 sidor långt förödande vittnesmål så berättar William B Taylor Jr om hur han tillfrågades om att återvända till Ukraina för sitt lands räkning. William B Taylor Jr förklarar hur viktigt Ukraina är, strategiskt, och han berättar också att handplockades av nuvarande utrikesministern Mike Pompeo för uppdraget. Kort efter det att han tagit plats som ambassadör i landet så upptäckte att det fanns två kanaler i kontakterna med Ukraina – en officiell kanal och sedan en informell kanal där Donald Trumps personliga advokat Rudy Giuliani tycktes vara den som styrde samtalen och kontakterna.

Det är bakslag nummer ett för Donald Trump därför att vittnesmålet bekräftar de två tidigare uppgifterna som kommer från två visselblåsare.

Rimligt tvivel

William B Taylor Jr lindar inte heller in sina svar på frågan som handlar om huruvida Trump/Giuliani krävde gentjänster för att Ukraina skulle få finansiellt bistånd. Enligt William B Taylor Jr så är det ställt bortom allt rimligt tvivel att pengarna var villkorade – USA krävde att Ukraina skulle starta en utredning av Joe Bidens son Hunter Biden annars skulle det inte bli några pengar.

blank

William B Taylor Jr fick veta att Ukraina var oroliga för att mötet mellan landets president Volodymyr Zelenskyj och Donald Trump inte skulle bli av och hans kontakter var också oroliga för att det militära, finansiella biståndet hölls inne av USA.

blank

Pusselbit efter pusselbit läggs på plats i vittnesmålet och det finns angivelser om när och i vilket sammanhang informationen förts fram. Det är ett förödande exakt och bekräftande vittnesmål från en person som satt vid med vid mötena. Den bild som målas upp är att USA hela tiden haft en formell och officiell policy mot Ukraina men att Rudy Giuliani hela tiden drev en helt annan, hemlig linje i sina kontakter med ledningen för Ukraina.

blank

Här kan du läsa hela vittnesmålet

Bill Taylor opening statement


Anmäl dig till Mackens Nyhetsbrev


Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad. Anmäl dig här