Apple använder två listor för att identifiera falska, bedrägliga webbplatser, Googles Safe Browsing och motsvarande Tencents lista. Det senare är ett kinesiskt bolag som har, som flertalet kinesiska bolag, en koppling till det kinesiska kommunistpartiet. Så frågan är – hur säkert är det att använda Apples Safari och Safe Browsing?

Anledningen till att Google och Tencent används är att Apple inte upprätthåller, underhåller och samlar in denna typ av information själva. I båda fallen så tar Apple emot en lista med bedrägliga webbplatser. De webbplatser du besöker kontrolleras mot denna lista.

Enkelt och kortfattat så är det så tjänsten och funktionen fungerar.

Frågorna är då flera?

  • Skickar Apple ditt IP-nummer till Google?
  • Skickar Apple ditt IP-nummer till ett företag i Kina?
  • Skyddas din information på något sätt?

Skyddas

Enligt Apple så skyddas informationen, den information som skickas med kryptering och enligt Apple så ska din information inte gå att knyta till just dig. När det sedan gäller Tencent så används den tjänsten bara om din enhet är uppsatt med regionen Kina, CN. Har du alltså ställt in din iPhone, din iPad eller din dator som en kinesiska enhet så används Tencent, inte annars.

Bra då?

Så är allt bra då?

Nja, långt ifrån.

Tencent är ett IT-företag med kopplingar till det kinesiska kommunistpartiet. Ett parti som gått mycket långt i att övervaka sina egna medborgare och alla som besöker Kina. Apple skickar viss information till Tencent och även om det i första hand drabbar kinesiska medborgare så gör det ju inte saken mera rätt.

Slå av

Du kan slå av funktionen men riskerar då att ramla in på en farlig webbplats. Med utgångspunkt om hur funktionen är uppbygd, att externa leverantörer används, så är det svårt att se hur Apple ska kunna tillhandahålla funktionen – inte med mindre än att Apple själva upp en egen tjänst.

Informationen

Ett problem i sammanhanget, som bidragit till en smula förvirring och överdriven rapportering, är att Apple varit vaga i sin information till oss användare. Det finns en text som förklarar hur tjänsten fungerar i det finstilta i Apples information. Apple har inte mörkat men å andra sidan inte varit tydliga och raka heller.

Transparens är ett bra ord i sammanhanget. Apple skulle kunna vara bättre, tydligare, rakare och öppnare om vad som skickas, hur det skickas och hur informationen sedan används.


Anmäl dig till Mackens Nyhetsbrev


Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad. Anmäl dig här