Enligt uppgifter så backade Apple ur budgivningen för streamingrättigheterna för South Park mycket tidigt men inte av de orsaker du tror.

Det handlar inte om kontroversiellt innehåll, inte om att den animerade tv-serien ibland är allt än barntillåten och det handlar inte om kritik mot Kina. Apple är inte primärt intresserade av att bygga upp en katalog. Svårare än så är det inte. Vid sidan av Carpool Karaoke och Planet of the Apps så handlar Apples tv-satsning om nyproducerat material.

Nyproducerat

Apple har inte varit intresserade av The Office, Seinfeld eller Friends heller av samma skäl. Apple TV+ har ett tydligt fokus på nyproducerade filmer, tv-program och tv-serier. Hade Apple varit intresserade av att bygga upp det som kallas för en katalog, dvs färdigt material, så hade Apple kunnat öppnat kassakistan och betalat för Time Warner eller alla andra rättigheter som varit ute till försäljning. Det finns rykten om att Apple skulle ha varit intresserade av Netflix och HBO men att de förhandlingarna inte ledde någon vart. Min gissning är att Apple inledningsvis försökte ta den vägen och verkligen bygga upp en konkurrent till andra streamingtjänster men att Apple till slut insåg hur mycket pengar det skulle komma att kosta. Därför valde Apple en annan väg – egenproducerat, nyproducerat material.

Universitetsexamen

Vet jag nu det här?

Nej, men det krävs ingen universitetsexamen för att se Apples nuvarande strategi med Apple TV+. Det finns ingen stor, omfattande katalog á la HBO eller Netflix. Det finns en rad nya tv-serier, filmer och tv-program. Apples strategi är också att bjuda på 12 månaders abonnemang inbakat i köp av en iPhone, Apple TV eller en iPad. Jag gissar att Apple sedan kommer att både lägga ut hela kompletta säsonger och lägga ut ett nytt avsnitt veckovis beroende på vilken tv-serie det handlar om. Netflix var tidiga med att lägga ut en hel säsong direkt men med stigande priser för produktionerna så varvar Netflix nu sina tv-serie. En del läggs ut direkt, annat kommer med ett avsnitt i veckan. HBO kör rätt medvetet med ett avsnitt i veckan och är mer traditionella på den punkten.

Så den som är ute efter för att försöka att få Apple att framstå som överdrivet moraliska och som vill antyda att Aplle inte ville köpa South Park för det satiriska och ibland kontroversiella innehållet är fel ute. Apple är inte intresserade av att bygga upp en egen katalog av sädningsrättigheter. Apple vill äga allt, själva, och det är inget nytt påfund. Det har Apple alltid gjort.

Länk

Wired publicerade nyligen en längre intervju med de ansvariga bakom Appels tv-satsning där det framgår att Apple i första hand satsar på kvalitet, eget material och inte på att bygga upp en katalog av rättigheter.

Wired


Anmäl dig till Mackens Nyhetsbrev


Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad. Anmäl dig här