När Donald Trump svärd presidenteden så svor han också att upprätthålla och skydda den amerikanska konstitutionen.- Finns det någon förutom hans mest inbitna supportrar som tror på det längre?

Donad Trump pressar Ukrainas president Volodmyr Zelenskij  att öppna en utredning mot sonen till hans främste politiske motståndare Joe Biden. I utbyte mot militär hjälp och finansiellt städ så krävde Trump att Under Nodens styrelseuppdrag i ett ukrainskt gasbolag skulle granskas. Den amerikanska presidenten ber främmande makt, Ukraina, att gräva fram politiskt skadande uppgifter om en potentiell demokratisk presidentkandidat.

Utskrift

När Trump konfronteras med uppgifter så släpps en utskrift av telefonsamtalet som bekräftar uppgifterna även om de inte rakt och direkt bekräftar ett krav på tjänster och gentjänster. Senare släpps meddelanden till och från Vita Huset som även bekräftar bilden av en bytesaffär där dollar skulle bytas mot information som skulle kunna användas för att smutskasta Joe Biden.

Trump säger också att han vill att Kina ska utreda hans politiska motståndare. Trump vill att Kina ska utreda möten en en kinesisk bankman då en riskkapitafond ska ha startats. Donald Trump säger vidare att han ännu inte fört det på tal i sina samtal med den kinesiska ledaren men CNN har fått fram var för sig två oberoende källor som uppger att Trump tog upp saken med den kinesiska ledaren Xi Jinping redan i somras. I de samtalen ska Trump även ha diskuterat Elisabeth Warren med den kinesiske ledaren.

Den sittande amerikanska presidenten ber alltså två statsledare att gräva fram komprometterande uppgifter om en politisk motståndare. Donald Trump anser uppenbarligen att hans agerande ryms innanför det regelverk han svurit på att följa och beskydda.

Hemlig server

Enligt flera amerikanska medier så finns en säkerhetsserver i Vita Huset där administrationen lagrar anteckningar och noteringar från olika samtal som Trump fört med företrädare för andra länder. Servern ska användas i de fall där samtalen varit extra känsliga.

Samtal som berör känsliga ämnen, när Trump pratat med ledare för andra länder stoppas alltså undan och förvaras under strikt sekretess.

Hörde jag någon säga Watergate?


Anmäl dig till Mackens Nyhetsbrev


Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad. Anmäl dig här