Donald Trump är inte unik bara för sina lögner, överdrifter och ovederhäftiga påståenden. Han är också unik i rollen för att i rollen som president i att aldrig erkänna ett misstag – inte ens när de är helt uppenbara.

I söndags twittrade Trump:

Alabama var aldrig hotat och finns inte med i några varningar eller rapporter, förutom i Trumps twittrande. Nu skulle detta kunnat vara ett misstag, enkelt att rätta till, men Trump upprepade sina felaktiga uppgifter inför medierna vid en presskonferens:

We don’t know where it’s going to hit but we have an idea.  Probably a little bit different than the original course.  The original course was dead into Florida.  Now it seems to be going up to toward South Carolina, toward North Carolina.  Georgia is going to be hit.  Alabama is going to get a piece of it, it looks like.  But it can change its course again and it could go back more toward Florida.

White House

Felaktigt

Ett påstående som alltså är helt felaktigt – Alabama skulle inte träffas av orkanen Dorian. Det fanns inga beräkningar, inga förutsägelser eller officiella uppgifter som sa att delstaten låg i farozonen. För att undvika missförstånd och för att inte oroa människor i onödan så gick den nationella väderlekstjänstens kontor i Birmingham ut med ett tillrättaläggande:

Rapporterar

När tv-kanalen ABC rapporterar detta – att Trump felaktigt påstått att en delstat med miljoner människor kommer att drabbas av en orkan så kunde du ju kanske förvänta dig ett klargörande, en slags ursäkt men inte då då det gäller Donald Trump. Han drar fram “Fake News”-kortet.

Aldrig sett

Trumps felaktiga uppgifter kommer dessutom efter det att han sagt att han aldrig sett en klass 5 orkan förut och att Dorian är en orkan kraftigare än någonsin tidigare. Under Trumps presidentperiod så har USA hotats av fyra klass 5-orkaner.

I september 2017, åtta månader in i Trumps presidentperiod, drabbades nio delstater av orkanen Irma. Samma månad lamslogs Puerto Rico av orkanen Maria. Skadorna blev omfattande och landet har fortfarande inte hämtat sig från orkanens härjningar. I oktober förra året slog orkanen Mochael till utanför Florida, den tredje klass 5-orkanen under Trumps presidentperiod.

Folk

Vid åtminstone två av de tillfällena gjorde Trump liknande uttalanden om att “folk” inte hört talas om klass-5 orkaner och att han knappt visste att de existerade. Detta trots att USA registrerat flera så kraftfulla orkaner, däribland orkanen Katrina 2005.

Medan Dorian drabbat Bahamas, lamslagit hela landet och dödat fem personer så bråkar USAs president med en tv-kanal som helt korrekt rapporterat att Alabama inte kommer att drabbas av orkanen.


Anmäl dig till Mackens Nyhetsbrev


Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad. Anmäl dig här