Facebooks rapportering om de egna utredningarna följer i stort samma mönster – först meddelar Facebook att ett visst antal appar, företag, kunder eller annonsköpare har stängts av. Sedan går det någon vecka eller två och sedan meddelar Facebook att det var värre än vad som tidigare rapporterats. Det är snart sagt alltid värre än vad som först rapporterats.

I augusti 2018 meddelade Apple att runt 400 appar hade stoppats och stängts av. Detta sedan Facebook utrett om det fanns fler appar och företag som missbrukade Facebooks system på samma sätt som Cambridge Analytica.

“tens of thousands”

Facebooks undersökning har fortsatt och nu meddelar den sociala mediajätten att det handlar om “tens of thousands”  med appar som stängts av. Information som plockats fram av åklagarmyndigheten i Massachusetts visar att det handlar om drygt 69 000 appar.

The extent of how many apps Facebook had cut off was revealed in court filings that were unsealed later on Friday by a state court in Boston, as part of an investigation by the Massachusetts attorney general into the technology company. The documents showed that Facebook had suspended 69,000 apps. Of those, the majority were terminated because the developers did not cooperate with Facebook’s investigation; 10,000 were flagged for potentially misappropriating personal data from Facebook users.

New York Times

Merparten av de appar som nu stängts av har stoppats sedan de inte svarat på Facebooks frågor, inte medverkat i undersökningen.

Så det handlade inte om 400 appar, det handlar om minst 69 000 appar som antingen inte svarar på Facebooks frågor eller som missbrukat Facebooks insamlade data. Detta meddelade Facebook en fredag vilket också följer mallen. Facebook meddelar nästan alltid negativa nyheter på fredagar. Det är den sämsta dagen för att få uppmärksamhet nämligen.


Anmäl dig till Mackens Nyhetsbrev


Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad. Anmäl dig här