– Presidenten måste stå till svars. Ingen står över lagen, var talmannen Nancy Pelosis besekde efter ett slutet möte med demokratiska senatorer där beslutet blev att inleda en formell utredning, starten på en Riksrättsprocess.

Riksrättsåtal är en juridisk process som drivs av det politiska systemet. Först inleds en undersökning, sedan ska ett beslut om åtal röstas igenom av Representanthuset och sedan Senaten där det krävs två tredjedels majoritet. Det senare innebär att Donald Trump sannolikt inte kommer att åtalas, inte utifrån det vi vet idag. Detta sagt utan att uppgifterna och innehållet i den visselblåsarrapport offentliggjorts och utan att de republikanska senatorerna har uttalat sig och sagt hur de eventuellt kommer att rösta i den händelse att processen drivs vidare.

Ukraina

Grunden är avslöjanden om att Donald Trump satt press på Ukrainas president Volodymyr Zelensky och hotat med att dra in militär hjälp och pengar om landets åklagare inte inledde en förundersökning om Joe Biden Jr och han roll som styrelseledamot i ett ukrainskt gasbolag. Uppgifterna om telefonsamtalet blev känt efter en visselblåsarrapport, en anonym anmälan, upprättats. Kongressen har begärt att få se denna anmälan men chefen för nationella underrättelsetjänsten DNI, Joseph Maguire, har stoppat utlämnandet. Det politiska svaret har då blivit en resolution som uppmanar Trump-administrationen att lämna ut rapporten.

Trump

Donlad Trump svarade med en lång tirad av inlägg på Twitter som inleddes med:

Efter det följde an lång rad av citat och inlägg plockade från Fox News som försvarade Donald Trump.

Dags att plocka fram popcorn och läskeblask. Det här vara bara rond 1 i en politiskt tungsviktsmatch.


Anmäl dig till Mackens Nyhetsbrev


Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad. Anmäl dig här