Trots att 5G inte kommer att nå konsumentledet förrän i slutet av 2020, tidigast, sannolikt en bit in på 2021 så kan Apple förlora på att inte ha stöd för 5G i 2019 års modeller. Förklaringen ligger i hur vi uppdaterar och löper nya telefoner. Användare uppdaterar sina telefoner i snitt var 36:e månad. I det perspektivet kan 5G bli en viktig faktor.

Användare köper inte en ny iPhone för att använda den enbart idag eller ett år framåt.  Vi köper våra telefoner för att de ska hålla 3-4 år eller kanske mer. Högt pris i kombination med att det inte är dramatisk stora skillnader mellan olika års modeller gör att vi skjuter på inköpen.

En iPhone som köps 2019  kommer sannolikt att vara i drift 2021 och kanske även 2022. Då utan stöd för 5G.

Behöver du 5G?

Frågan är då om du verkligen behöver stöd för 5G i din nya iPhone?

Mitt svar är nej. 5G har snabbare överföringar, högre hastigheter, men framför allt kortare svarstider. Det senare kommer att kunna utnyttjas av industrin med övervakningssystem och av självkörande bilar, exempelvis. För dig och mig som konsument, som surfar, kollar flödena på sociala medier, hämtar mail och meddelanden så betyder 5G mindre. Kom också ihåg att när operatörerna talar om att 5G kommer att nå konsumenterna under 2021 så betyder inte det att hela landet kommer att kopplas upp via 5G över en natt.

Även i värld med 5G så kommer du att klara dig minst lika bra som idag med en iPhone kanske även lite bättre om 5G betyder att trafiken, vårt surfande och alla annan trafik fördelas mellan 5G och 4G.  Bandbredden, mängden tillgänglig bandbredd kan öka i och med lanseringen av 5G.

Språng

5G är ett teknisk språng men det är inte ett jättestort steg, inte för oss konsumenter. Det är, som redan sagts, ett stort och viktigt steg för alla de tjänster och funktioner där svarstiderna är viktiga. Sedan om du kan surfa i 40 MB/s eller 80-100 Mb/s (i snitt)  spelar mindre roll. Skillnaden är inte dramatisk.

%d bloggare gillar detta: