Snart dags för en större uppdatering av iOS och som traditionen bjuder (på den här bloggen) så skriver jag min egen högst personliga önskelista. Det här vill jag se i nästa version av iOS.

Startskärmen

Med en dåres envishet så upprepar jag ett gammalt önskemål om att låta mig få bestämma vad som ska finnas på min startskärm, låskärmen.
Jag vill inte tvingas att låsa upp telefonen för att se inkomna meddelanden, nästa påminnelse eller inkomna mail. Jag vill kunna se det snyggt och prydligt på startskärmen, när jag lyfter upp telefonen.
Programmet/appen och funktionen finns redan men en kräver att hag först knäcker (jailbreak) min iPhone först och det är helt uteslutet. Intelliscreen var tidigt ute med precis den funktion jag är ute efter.

Siri

Ska Siri, Apples digitala assistens överhuvudtaget bli något så måste hon kunna mer än “Det här hittade jag på webben om …”. Det har faktiskt blivit bättre i iOS 12. Det är färre sådana svar men Siri kan inte svara på sportresultat, har fortfarande påtagligt svårt med engelska om du pratar svenska.

I bilen, i form av CarPlay, så fungerar Siri mestadels alldeles utmärkt. Hon kan läsa meddelanden, ringa och spela musik. Precis det jag önskar av henne.
I min dator, iPad och iPhone så är hon långt ifrån användbar. Siri kan för lite, klarar för lite och svarar alldeles för ofta med att hon hittat något på webben.
Tack Siri men jag kan söka själv och när jag gör det så får jag dessutom ett bredare urval av träffar så jag föredrar att göra sökningarna själv. Apple har envist hållit fast vid att det är Siri som ska revolutionera vårt användande av våra prylar och det är möjligt men inte förrän Siri klarar att besvara elementära frågor.

Safari

Varför fungerar vissa saker i min iPad som inte fungerar i min iPhone XS Max?
Kort sagt varför är det skillnad i funktionaliteten i två mobila enheter med samma iOS?
Den mobila versionen av Safari borde rimligen ha samma funktionalitet som Safari min dator så varför kan jag exempelvis inte redigera mina bokmärken och favoriter?

Varför fungerar script och andra funktioner olika, till och med i min iPad och i min iPhone?

Slutligen varför är Safari så odrägligt långsam numera?

Brave, som efter mycket om och men som jag har bytt till är så dramatiskt mycket snabbare och som alla vet  – det ska mycket till innan jag byter ut ett av Apples egna program.

Standardprogram

Det är 2018 nu Apple så låt mig fritt få välja standardprogram i min dator, utan begränsningar, i min iPhone och i min iPad – utan begränsningar eller saknade kopplingar.

Ge mig också fler-användarfunktion i min iPad Pro så att jag kan dela den med andra. Ni marknadsför ju iPad som en platt dator så varför kan den då bara hantera ett enda användarkonto?

DND, Do Not Disturb, är en funktion som jag älskar men ge mig mer inställningar och gör filtret mer finfördelat så att jag kan styra ännu lite mer vilka som ska kunna störa mig efter efter en viss tidpunkt. Ämne, ärende och avsändare hade underlättat.

Gruppsamtal

Sedan det här med kameran, appen alltså. Varför finns inte fler inställningar för bild och video direkt i appen?
Slutartid, ISO och andra viktiga inställningar måste jag leta efter eller så byta kameraapp för det finns appar med de inställningarna bättre och mer tillgängliga.

Varför kan inte den inbyggda appen det, Apple?

Länkar

Macken;: Min önskelista för iOS 12

Macken: Kära Apple … (maj 2017)
Macken: Min önskelista för iOS 11 (april 2017)

%d bloggare gillar detta: