Appar som håller reda på kvinnors mens-perioder har avslöjats med att skicka personliga data vidare till bland andra Facebook. En undersökning gjord av brittiska Privacy International avslöjar att stora mängder data skickas vidare utan att användaren informeras om det.

De undersökta apparna används för att hålla koll på mens-cykeln, sexuell aktivitet och hur användaren mår i största allmänhet. Apparna gör det genom att ställa mycket personliga och intima frågor.

Den information som samlas in delas nu vidare bland annat till Facebook men öven till andra, utomstående företag och webbplatser.

The wide reach of the apps that our research has looked at might mean that intimate details of the private lives of millions of users across the world are shared with Facebook and other third parties without those users’ free, unambiguous and informed or explicit consent, in the case of special-category (sensitive) personal data, such as data relating to a user’s health or sex life.

Privacy International

Miljoner gånger

Flera av apparna har laddats ned flera miljoner gånger och det handlar om ett mycket stort antal användare, kvinnor som delar mycket personlig information utan att veta om det. De aktuella apparna är:

 

  • Maya by Plackal Tech
  • MIA by Mobapp Development Limited
  • My Period Tracker by Linchpin Health
  • Ovulation Calculator by Pinkbird
  • Mi Calendario by Grupo Familia

Our research highlights that the apps we have exposed raise serious concerns when it comes to their compliance with their GDPR obligations, especially around consent and transparency. Indeed, EU data protection laws seeks to ensure that users maintain control over their personal data at all times and that they should be aware of the exact and specific purposes these data might be used for by controllers, namely companies. It equally applies to controllers that process data within the EU/EEA and to controllers that might be based outside the EU/EEA but still target EU users with their services

Privacy International

I rapporten nämns inga appar för iOS.

%d bloggare gillar detta: